Az édes és a sós mindig is jó párosítás volt: ez egyesül most ebben a fügés-szardellás tésztában!
Ebben a fügés-szardellás tésztában több íz is találkozik: az olívabogyó, a fokhagyma, és persze a főszereplők, a füge és a szardella is! A füge a nyár végi időszak igazi sztárja, és érett állapotában mézédesen olvad el az ember szájában. Ez a gyümölcs rendkívül hasznos számunkra, ugyanis bővelkedik A-, B1- és B2-vitaminokban, valamint Omega-zsírsavakban is, ami különlegesen értékessé teszi.
A szardellát nem kifejezetten a húsa miatt használják, hanem azért, mert kiválóan lehet vele ízesíteni! Alapvetően sós íze van, és ehhez társul a jellegzetes, enyhén halas aroma, ami tökéletes kiegészítője a fügének.
Hozzávalók (2 főre):
- 140 g fodros metélt vagy tagliatelle
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 6 érett füge
- 14 szem magozott fekete olajbogyó
- 4 olajos szardellafilé (üveges)
- fél citrom leve és reszelt héja
- csipet só
- tört színes bors
- friss oregánó
Így készül a fügés-szardellás tészta:
Egy nagyobb lábasban sós vizet felteszek melegedni, és ha forr, beleszórom a tésztát, és roppanósra, al dentére főzöm.
Míg készül, az olajat egy kisebb serpenyőben felhevítem, és 2-3 perc alatt megpirítom rajta a cikkekre vágott fügét, a végén pedig hozzáadom a reszelt fokhagymát, az olajbogyót és a finomra vágott szardellát. A végén a citrom reszelt héjával és pár csepp citromlével ízesítem. Enyhén sózom, de érdemes megkóstolni előtte, mert a szardella önmagában sós.
Ha készen vagyok, ízlés szerint színes tört borssal ízesítem, majd összeforgatom a tésztával. Ha összeállt az étek, meghintem friss oregánóval, és pár csepp olívaolajjal koronázom meg.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita