Barion Pixel Készíts tepsis krumplit bolognai módra! – Coloré

Készíts tepsis krumplit bolognai módra!

2023. 02. 21.

A tepsis krumpli önmagában is finom, hát még ha olasz tájak felé visszük és bolognai módra készítjük el!

A tepsis krumpli egy igazán laktató étel. Akár önmagában, savanyúsággal is fogyaszthatjuk, de köretnek is kiváló. Ez a bolognai verzió viszont rendkívül laktató finomság, és egy pillanatra elrepít bennünket az olasz csizmába is!

Hozzávalók:

  • 1,25 kg megtisztított burgonya
  • egy kevés víz
  • olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kávéskanál szárított oregánó
  • fél kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • tört színes bors
  • 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 30 dkg darált sertéscomb
  • sajt

Így készül a tepsis burgonya bolognai módra:

A hámozott burgonyákat felkarikázom és tepsibe rakosgatom. Sózom őket, egy kevés vizet öntök alájuk, majd meglocsolom 1-2 evőkanál olívaolajjal. Lefedem és 200 fokos sütőbe teszem 30 percre.

Míg készül, megcsinálom a bolognai ragut. Ehhez megtisztítom, majd finomra vágom a hagymát és a fokhagymát. Egy közepes méretű lábasban felhevítek két evőkanál olívaolajat és üvegesre párolom a hagymát. Lehúzom a tűzről, megszórom a fűszerpaprikával, majd hozzáadom a darált húst és visszateszem a tűzre. Ízlés szerint sózom, majd addig kevergetem a húst, míg be nem szürkül a színe. Ekkor oregánóval és bazsalikommal fűszerezem, felöntöm a paradicsommal és az alaplével, majd nagyjából 25 perc alatt mártásos állagúra főzöm.

Ha elkészült a bolognai hús és a burgonyák is megsültek, óvatosan összekeverem őket úgy, hogy a krumpliszeletek ne sérüljenek. A tetejére sajtot reszelek, majd így tolom be őket a sütőbe és aranybarnára sütöm.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita