Attól, hogy valami cukormentes még lehet finom! Egy jó recept, ami ötvözi magában az egészségtudatos hozzávalókat és a szezonális gyümölcsöket már jó kiindulásai alap, ha mindezt megízesítjük azzal a tudattal, hogy felesleges kalóriát sem viszünk be, az már maga a mennyi kényeztetés.
A körtés karamell mousse ötlete nem véletlen. Egyrészről az ősz egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyömölcsét, a körtét idézi meg ízvilágában, másrészről pedig a szeptemberben Budapest desszertjének választott édesség előtt is tiszteleg.
Mousse-ban a csoda
Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség immár a harmadik alkalommal írta ki, a Budapest desszertje versenyt, amelynek lényege az volt, hogy ráleljenek arra az édességre, amely a széles közönség tetszését elnyerve gazdagítani tudja a cukrászdák kínálatát. Az alapanyagokat tekintve a piacról beszerezhető, szezonális termékeket részesítették előnyben. Az első desszertverseny a szőlő köré épült, idén a körtét állították a megmérettetés középpontjába.
Nem volt könnyű megszerezni az első helyet, mert az esztétikumon túl finom és viszonylag könnyen elkészíthető mivolt is hangsúlyos kritériumként szerepelt. A versenyt a Szamos Marcipán desszertje nyerte, ami Sacher-piskóta alapon vanília mousse, amelyben hideg körtepüré található, tetejére pedig karamell került.
Az istenek ajándéka és a diéta császára
Az édesség egyik meghatározó összetevője a körte, amit Homérosz az istenek ajándékának nevezett, és ami a diéták egyik alapvető alkotóelemévé vált. A körtében nem található túlzott mennyiségű ásványi só vagy vitamin, ellenben sok B-vitamin található benne, ami az idegrendszerre jótékonyan hat és az fáradtság leküzdése elleni harcban is támogatja a szervezetet.
Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára hat jótékonyan. Magas pektintartalmának köszönhetően csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja. Rosttartalma sem elenyésző, ezáltal serkenti az emésztést és segít megelőzni a székrekedést. Ezen kívül a körte vízhajtó hatású, így kiűzi a feleslegesen felgyülemlett vizet.
Érdes kényeztetés, recept a köbön
A körte és az év Budapest desszertje után most jöjjön a várva várt recept, ami ezt különleges finomságot az asztalodra varázsolja.
Amire szükség lesz a karamell elkésztéséhez:
- édesítő por 80g
- 50 ml víz
- 80 ml habtejszín (cukrozatlan)
- 5 teáskanál zselatin (por)
A mousse-hoz:
- 350 ml habtejszín (cukrozatlan)
- három csepp vanília kivonat
- 1 körte
Az elkészítés menetes roppant egyszerű. A karamellhez a cukrot az édesítőporral egy lábasban hagyjuk összeforrni. Az aranyszínű karamellhez hozzáadjuk a habtejszínt, hogy ne barnuljon meg, majd a masszát néhány perc elteltével kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ezután jöhet a zselatin, amint három evőkanál vízzel keverjünk el, majd adjuk hozzá a karamellkrémhez és kézi habverővel alaposan vegyítsük el.
Végezetül a mousse következik, a habtejszínt verjük fel, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. A langyos karamelltkrémet ezután forgassuk bele, majd tálkákba leosztva pihentessük hat órán át a hűtőben. Ezután jöhet a smoothie-vá darált körte, amivel megtöltjük a mousset. Kész is!