Barion Pixel Kern András 75 éves – Kardos doktor, NDK turmixgép és a többiek – Coloré

Kern András 75 éves – Kardos doktor, NDK turmixgép és a többiek

2023. 01. 28.

Kern Andrást nem lehet nem szeretni. Bár ,,szomorú bohóc”, nem áll messze tőle a humor, hiszen számos rádiókabaré-jelenet írója. Ezenfelül több lemeze megjelent, színházban játszik, rendez, énekel, és szinkronban is gyakran hallhattuk. A mai jeles évforduló alkalmából összeszedtük a legemlékezetesebb jeleneteket és dalokat, melyeket Kern Andrásnak köszönhetünk.

Kern András 1948. január 28-án született Budapesten. Jó gyerek volt: egy vékony, szőke, értelmiségi srác, aki már gyerekkorában érdeklődött a művészetek iránt. A filmezés érdekelte leginkább: egy amatőr filmszakkörbe járt, ahol akkor már dolgozó filmrendezők avatták be őket a filmezés világába úgy technikai, mint rendezői szempontból. Tízévesen már feltűnt a Kaland az Állatkertben című rövidfilmben, ahol a színészkedést természetesnek vette, így amikor csak tudta, megpróbálta ellesni a filmkészítés mikéntjét.

Négy évvel később, tizennégy évesen a Ki mit tud?-on mutatta be emlékezetes előadását Pintér Gábor barátja oldalán, melyben nagy hangsúlyt fektettek a paródiákra, a zsűrit sem kímélve! Ekkor Kern András látta, mekkora népszerűséget ad a televízió, s hogy milyen szeretetet generál irányában, hiszen innentől kezdve a nézők tudatosan követhették pályafutását. Bár a szereplés jól sikerült, a filmezés háttérmunkálatai továbbra is lenyűgözték, s 1965-ben egy barátjával el is nyerte a XIII. Országos Amatőrfilm-fesztivál fődíját.

Kern András, a magyar Woody Allen

Nem volt hát meglepő, hogy érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanulója lett, ahol 1970-ben vehette át a diplomáját. Már abban az évben szerződött a Vígszínházhoz, s azóta is ott játszik. Egykori osztályfőnöke, Várkonyi Zoltán hívta a színházba, hiszen nagyon hamar meglátta benne a tehetséget, de a szerepekkel megváratta a fiatal Kern Andrást. Mindennek ellenére darabokat rendezhetett, így a korai időszakban sem hagyta igazgatója munka nélkül. Apja mellett apjának tartja első igazgatóját, aki édesapja után egy évvel hagyta itt őt.

Kern András a színház mellett számos lehetőséget talált rá, hogy szenvedélyének, a filmezésnek hódoljon. Húszéves korára már tíz filmben szerepelt, melyből a tizedik a méltán ismert Egri csillagok volt, amelyben a kuktát játszotta. Leghíresebb szerepe 1980-ban találta meg, amikor is a Pogány Madonnában Dr. Kardos Tibort formálta meg Ötvös Csöpi, azaz Bujtor István oldalán.

Másik legismertebb filmszerepe a Ripacsokban volt, ahol Garas Dezsővel adták elő az Egyedül nem megy című dalt. Az eredeti tervek szerint a két színész női ruhában lett volna, ám látványuk akkora röhögést váltott ki a stábból, hogy Garas Dezső nem volt hajlandó kamera elé állni. Azt találta ki helyette, hogy Kern Andrással egyszárú nadrágban énekeljenek, s végül így is lett:

Állítja, hogy a sikerhez nemcsak tehetségre, hanem szerencsére is szükség van. Szerencséje nem mindig volt, ám tehetségben sosem szenvedett hiányt! Számtalan kabaréjelentet írt, legyen az magánszám vagy többszemélyes darab. Ő volt Sopánka a Hófehérke és a hét elgyötört törpében, és neve már-már összeforrt egy bizonyos NDK turmixgéppel is (tudják, az a kivehető ajtós!)

Humorát a Heti hetesben is évekig kamatoztatta, s saját filmjeibe is belevitte, így A miniszter félrelépbe, vagy az egyébként igen komoly Gondolj rámba is.

Mindezek mellett az éneklés sem áll távol a színésztől, bár a főiskolán óva intették tőle. Ennek ellenére előszeretettel énekel, és olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Presser Gábor vagy épp Zorán. Lemezeit a mai napig keresik, melyről az egyik közönségkedvenc a Lövölde tér, de a Pesten születtem és a Zoránnal közösen előadott Hé ’67 is népszerű.

Több filmben is hallhattunk szinkronhangként. Leginkább Woody Allennel nőtt össze, akit huszonnégyszer szinkronizált. Érdekesség, hogy a Játszd újra, Sam! című filmben nem ő szólaltatta meg a világhírű színészt, viszont a színpadon 1983 óta játssza a főszerepet. Elmondása szerint ennyi idő után sem tartja unalmasnak, hiszen ami jó, nem lehet unalmas.

Munkásságát számtalan díjjal, köztük Jászai Mari- és Kossuth-díjjal is méltatták, de megkapta a humoristáknak adható Karinthy-gyűrűt is.

Az idei évben szeretne egészséget, vidámságot, boldogságot, jókedvet és magának jó szerepeket.

Ezt kívánjuk Kern Andrásnak, ilyen sorrendben!

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Wikipédia