Barion Pixel 95 évesen elhunyt Gina Lollobrigida – Coloré

95 évesen elhunyt Gina Lollobrigida

2023. 01. 16.

2023. január 16-án, 95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida, Hollywood aranykorának egyik utolsó élő ikonja. A Lollóként is ismert díva szép kort ért meg, s ebbe számtalan legendás film és emlékezetes pillanat belefért. Rá emlékezünk portrénkkal.

Gina Lollobrigida 1927. július 4-én született a közép-olaszországi Subiacóban. A Rómától nem messze lévő hegyi kisváros sem tudta biztosítani a gondtalan gyermekkort: a második világháború alatt három lánytestvérével és szüleivel a lecsapó bombák elől menekültek. A harcok elmúltával Gina – vagy ahogy már akkor nevezték, Lollo – a Képzőművészeti Akadémián kezdett tanulni, hogy a számára oly fontos művészeteknek hódoljon. Ekkor még modellként kereste a kenyérre valót, de a filmesek is felfigyeltek rá, így 1946-ben már filmszerepet kapott.

A csodaszép fiatal lányt nem eresztették, így öt év alatt tizenkilenc filmben tűnt fel különböző szerepekben. Ehhez nemcsak szépségére és tehetségére volt szüksége, hanem karakán természetére is! Elmondása szerint sosem szeretett meghallgatásokra járni: az első, számára felajánlott szerepet vissza is utasította. Végül bemondott egy akkora összeget, amire nem számított, hogy bárki kifizetné neki, de a filmesek rábólintottak az egymillió lírára.

Az Elsöprő túlerő című filmben Frank Sinatrával
Az Elsöprő túlerő című filmben Frank Sinatrával / Kép forrása: Northfoto

Sosem kellett szerepért könyörögnie, csak igent kellett mondania, ha felkérték rá. Már ekkoriban elkezdték pedzegetni, hogy ő Sophia Loren legnagyobb riválisa, ám Lollo ezt cáfolta, ugyanis állítása szerint csupán Sophia Loren sajtósa terjesztett ilyesmit.

A férfiak rajongtak érte, de hiába, ugyanis ő már 1949-ben örök hűséget fogadott Milko Skofic-nak, egy szlovén orvosnak.

Gina Lollobrigida Hollywoodban

1950-ben került Hollywoodba, melyhez egyik legnagyobb rajongója, Howard Hughes, amerikai filmproducer segítette hozzá. Azzal csábította Amerikába, hogy elviszi egy válogatásra. Ígérete szerint három repülőjeggyel készült, hogy Gina férje is velük tudjon tartani, ám hogyhogy nem csupán két jegy volt végül.

,,A férjem bízott bennem. Azt mondta: ,,Menj! Nem akarom, hogy egy nap azt mondd, hogy miattam nem lett karriered”.

Egyedül vágott hát neki Amerikának, ahol luxushotel, angoltanár és saját titkár várta. Hughes mindent megtett a sikerért, így hamar meg is kapta első szerepét, és három év múlva már első igazi sikerét ünnepelhette az Ördögi kör című filmben. Innentől kezdve a korszak legnagyobb sztárjaival játszott együtt. Humphrey Bogarttal, Anthony Quinn-nel, Burt Lancasterrel, Frank Sinatrával és a sor hosszan folytatható.

Az 1959-ben bemutatott Salamon és Sába királynője Gina Lollobrigida egyik legismertebb filmje
Az 1959-ben bemutatott Salamon és Sába királynője Gina Lollobrigida egyik legismertebb filmje / Kép forrása: Northfoto

Ugyan sokszor látogatta férjét Olaszországban, a távolság véget vetett kapcsolatuknak, így amikor az olasz törvények 1971-ben engedélyezték a válást, az elsők között éltek a lehetőséggel.

Ugyan gyönyörű nő volt, a szerelem mégis elkerülte:

,,Amikor azt hiszem, hogy megtaláltam a tökéletes férfit, az mindig elfut előlem. Túl erős és népszerű vagyok. A fontos emberek a sztárt akarják, nem akarnak az árnyékodban élni”.

57 évesen úgy érezhette, megtalálta a boldogságot, ugyanis nyilvánosan is felvállalta kapcsolatát egy 23 éves spanyol úriemberrel, akivel házasságot is terveztek, ám a frigyből végül nem lett semmi. Gina ennek okát abban látta, hogy a média nem hagyott nyugtot vőlegényének, aki inkább elmenekült a kapcsolatból, mintsem, hogy a média kereszttüzében éljen. Valójában Lollo jóval később értesült róla, hogy összeházasodott a férfival, csak éppen ő nem tudott róla. Udvarlója állította, hogy a frigy tanúk előtt megtörtént, ugyanis Gina aláírásával meghatalmazást adott, hogy távollétében is összeadják őket. Bírósági perek sokasága vette kezdetét, mire pont került az ügy végére.

Már-már hihetetlen volt, amikor a Magyar Televízió stúdiójában feltűnt Gina Lollobrigida, mint az 1972-es szilveszteri műsor fő attrakciója. A stúdióban a két műsorvezető, Vitray Tamás és Antal Imre sem számított arra, hogy táncba vihetik a világszép színésznőt, ám Lollo váratlanul odament hozzájuk a felvétel alatt. A Televíziónak semmibe nem került a látogatás, ugyanis a művésznő a fotóiból készült albumot reklámozta, így alku tárgyává tette a látogatást: amennyiben nálunk is megjelenik a könyv, örömmel elmegy Magyarországra.

1980-ra már olyan filmeken volt túl, mint a Világ legszebb asszonya, a Párizsi Notre-Dame, a Salamon és Sába királynője és a Jó estét, Mrs. Campbell! Az 1980-as évektől egyre kevesebb szereppel találták meg, de elfoglalta magát: kitanulta a fotózás fortélyait, és még politikai babérokra is tört az Európai Parlamentben.

Nyugdíjas éveit szobrászattal töltötte: saját stúdiót tartott fenn, s műveit rendszeresen kiállíttatta a világ különböző tájain. Fantáziája párját ritkította, ami szobraiban is megjelent.

Már csak hátrahagyott filmjeiben és alkotásaiban él tovább Lollo, a gyönyörű olasz lány.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix