Barion Pixel A nagy nevettető, aki képtelen volt a boldogságra – 100 éves lenne Benny Hill – Coloré

A nagy nevettető, aki képtelen volt a boldogságra – 100 éves lenne Benny Hill

2024. 01. 21.

Benny Hillre mindenki úgy emlékszik, mint a nagy nevettetőre, ám kevesen tudják, hogy a magánéletében korántsem volt olyan vicces az élete, mint ahogyan a filmjein keresztül gondolhattuk.

Benny Hill Alfred Hawthorne Hillként látta meg a napvilágot. Sírján is ez a név található, ám nem ez a legérdekeseb az emlékműben. Benny Hill southamptoni sírján ugyanis rajongók ajándékai találhatóak. Mécsesek, különböző kis szobrocskák díszítik a kőtömböt, és még egy bohócsipka is jelzi, hogy nem akárki fekszik a földben. A legérdekesebb darab azonban egy kis tál, amibe a látogatók pénzt dobálnak. Tisztelői jól tudták, hogy kedvencük a magánéletben igencsak fukar ember hírében állt, és ekképp gondoskodnak arról, hogy a túlvilágon ne nélkülözzön semmit, különösen a boldogságot ne!

Benny Hill édes-savanyú élete

Benny Hill igazi komédiás volt. A vérében volt a játék. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy apja és nagybátyja cirkuszi bohócként tevékenykedtek egészen addig, míg a háború derékba nem törte karrierjüket. A fiatal Alfred mindössze tizenhat éves volt, amikor maga mögött hagyta Southamptont, és egy revüelőadás háttérmunkásaként turnézott. Az első előadások egyikén váratlan beugrásra kényszerült kollégája betegsége miatt, ami olyan jól sikerült, hogy elindult a színpadi karrierje. Mindennek ellenére soha nem szeretett élő közönség előtt fellépni, mert úgy érezte, hogy a nézők reakciói zavarják a gegek időzítését. Ekkortájt vált időszerűvé, hogy művésznevet válasszon. Végül kedvenc komikusa, az amerikai Jack Benny után választotta ki a nevet, amelyen megismerte a világ.

1947-ben lehetőséget kapott a rádióban, 1949-ben fellépett a televízióban, majd 1955-ben műsort kapott a BBC-n, és hatalmas népszerűségre tett szert. 1969-re már teljhatalmat kapott műsoraira. Újításai és ötletei annyira népszerűek voltak, hogy több produkció is másolt tőle. Nemcsak színészként, komikusként és alkotóként vett részt műsorai készítésében, hanem zenészként is, így sok esetben ő felelt a rövidfilmek alatt hallható dallamokért.

Főképp zenei aláfestésű kisfilmjei helyzetkomikumokra alapoztak. Ezek főszereplői rajta kívül jószerivel hölgyek voltak, akik nem takargatták bájaikat, és emiatt sokan nem kedvelték Benny Hill művészetét. Népszerűségét növelendő, egyre több gyerek szerepelt a műsoraiban, ám ügyelt arra, hogy ne színészek legyenek, ugyanis azt remélte, hogy az amatőr gyerekek nevetése sokkal őszintébb lesz gegjei láttán.

Legismertebb karaktere Fred Scuttle, aki több szerepben is látható volt a hosszú évek alatt, ám a tisztelgés és a figuránál használt beszédhiba az, ami legnagyobb jellemzője volt. Fred Scuttle hatalmas népszerűségnek örvendett, és még egy Genesis-klipben is feltűnt!

Bár filmjeiben gyakorta szerepeltek szebbnél szebb nők, a magánéletében ez korántsem volt így. Valójában tartott a nőktől, olyannyira, hogy szabályosan kerülte őket, és soha nem is házasodott meg.

Bár megtehette volna, mindig meggondolta, mire költ, sőt, olykor kifejezetten fogához verte a garast. Bár halálakor, 1992. áprilisában nagyjából több, mint négymilliárd forintnak megfelelő vagyona volt, már-már minimalistaként élte életét. Soha nem volt autója, maga járt bevásárolni, figyelte az akciós termékeket, és egy szerény, kétszobás lakásban élt, aminek a felső emeltét soha nem használta. Egy történet szerint az édesanyja beázó házát sem volt hajlandó megcsináltatni, mert drágának tartotta a munkálatokat.

Nem szerette közel engedi magához az embereket, éppen ezért interjúkat sem szeretett adni. Megtartotta magának a privát szféráját, így csak hírből lehetett tudni, hogy milyen is Benny Hill valójában. Titka abban rejlett, hogy filmjei többségében kisember volt, így könnyen lehetett azonosulni karakterével. Mivel nem sok beszéd volt benne, azok is élvezhették az előadásait, akik nem értettek angolul.

Benny Hill számára minden adott volt a boldog élethez, valami mégis hiányzott / Kép forrása: Evening Standard / Getty Images
Benny Hill számára minden adott volt a boldog élethez, valami mégis hiányzott / Kép forrása: Evening Standard / Getty Images

Halála éppoly magányos volt, mint az élete. Bár számos egészségi problémája volt, nem foglalkozott velük. Tudta jól, hogy szívműtétre lenne szüksége, nem vállalta, és egészségét azzal sem támogatta, hogy megszabadul súlyfeleslegétől. Tévéje előtt halt meg egyedül, szívroham következtében, ám két napig senki nem tudott arról, mi történt vele. Menedzsere, Dennis Kirland kereste fel, miután ügyfele nem válaszolt a hívásokra. Ekkor szembesült azzal, hogy az egyik legnagyobb nevettető maga mögött hagyta az életet, ami korántsem volt olyan vidám, mint amilyen lehetett volna.

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Getty Images