Október végén irány a Toldi! – 3 díjnyertes filmet, köztük Szlovénia Oscar-nevezettjét nézhetjük meg a Szlovén Filmnapokon

2022. 10. 22.

Nemcsak filmes élményben lesz része annak, aki október végén a Toldi moziba látogat, hanem találkozhat egy Európa-szerte elismert rendezővel is a Szlovén Filmnapok keretében.

Nem baj, ha Miroslav Mandić neve egyelőre nem sokat mond, azonban érdemes megjegyezni, mert hazájában igen nagy névnek számít, mi több, Sanremo címet viselő filmje Szlovénia Oscar-nevezettje. A hatodik Szlovén Filmnapokon nemcsak a filmet nézhetjük meg, hanem a rendező-forgatókönyvíró is ott lesz a budapesti bemutatón, hogy válaszoljon a kérdéseinkre.

Mi vár ránk a Szlovén Filmnapokon?

A Sanremo történetében “Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket“. Az alkotást Európa-szerte díjazták különböző filmfesztiválokon, a Variety kritikusa, Manuel Betancourt így nyilatkozott róla: „Meglepően gyengéd történet arról, hogyan ragaszkodunk másokhoz akkor is, amikor már az önmagunkról alkotott képünk eltűnőfélben van.”

szlovén filmnapok
Sanremo. Forrás: Szlovén Filmnapok

Mandić alkotásán kívül vászonra kerül majd Tijana Zinajić-tól a Szuka, rosszalló kifejezés nőre című film, amit valahol a Bridget Jones és a Trainspotting közé lőnek be, és amelyben Eva, egy huszonéves festőnő igyekszik változtatni lassan káoszba fulladó életmódján.

Prasica .00 01 25 01.still007
Szuka, rosszalló kifejezés nőre. Forrás: Szlovén Filmnapok

A harmadik film pedig Darko Sinko Leltárja lesz, melynek főhőse egy átlagember (Boris), akit egy este megpróbálnak lelőni – azonban semmi sem derül ki a tettes kilétéről a nyomozás során. Így ő maga veszi kézbe a dolgot, fel akarja kutatni támadóját, és közben megdöbbenve jön rá: több ember gyűlölheti, mint valaha is gondolta volna.

4 Still Photo Inventura
Leltár. Forrás: Szlovén Filmnapok

A programot a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik, és a Toldi Moziban rendezik majd meg október 27 és 29 között.