Bevallom, nem szeretem a szilvát, kivéve ebben a süteményben. A cukorral, a vajjal és a mandulaliszttel összeolvadva valahogy egy fantasztikusan finom süteménnyé lényegül át. Villámgyorsan elkészül, és a recept gluténmentes.
A szilvás pite nekem maga az ősz. Illata az októberi erdőt idézi, a kicsit savanykás íz a fanyar csipkebogyót, a mély bordós-lilás szín pedig a hulló leveleket. Alig várom, hogy egy laza, nyugodt hétvégi napon megsüthessem és hagyjam, hogy telt ízei elvarázsoljanak.
Nem kell hozzá nagy előkészület: csak összekeverem a pite hozzávalóit, és amíg a sütő melegszik, annyi szilvát halmozok a tetejére, amennyit csak tudok, mert szerintem így az igazi. A barátaim is egyetértenek velem, akik kóstolták már. Mindenkinek ízlett, a receptet is elkérték.
Ha van kedved, próbáld ki te is!
Hozzávalók
- 20 dkg mandulaliszt – vagy mandulaliszt és barna rizsliszt fele-fele arányban
- 10 dkg barna cukor
- egy csipet só
- 12 g (egy zacskó) sütőpor
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 tojás
- 1-1,5 kg szilva
Ha tovább szeretnéd fokozni az ízeket, hozzáadhatsz még néhány finomságot. Jót tesznek neki a következő fűszerek:
- 1 (bio) citrom reszelt héja
- fahéj, ha szeretitek, őrölt kardamom vagy gyömbér
- egy teáskanál mandula- vagy vaníliakivonat
- mandulaforgács a tetejére
Elkészítés
Keverd össze a pite száraz hozzávalóit (liszt, cukor, só, sütőpor), majd add a keverékhez a vajat és egyesével a tojásokat. A homogén tésztát simítsd egy sütőedénybe úgy, hogy kb. 1,5 cm vastag legyen. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 170 C fokra. Amíg melegszik, a szilvákat mosd meg, vágd ketté és magozd ki. Tegyél a tésztára olyan sokat, amennyi csak fér, mert így lesz isteni a végeredmény. Süsd 30-35 percig, amíg a szilva kicsit összeesik, a tészta pedig ropogóssá válik. Jó étvágyat!
Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix