Barion Pixel Szaturnusz gyűrűje – „zenés” darab az Örkényben – Coloré

Szaturnusz gyűrűje – „zenés” darab az Örkényben

2023. 02. 24.

Új, improvizáción alapul darabot mutatott be az Örkény István Színház. Szaturnusz gyűrűje főszerepében Nagy Zsolt látható.

A Szaturnusz gyűrűje sztorija

Februárban mutatta be a legújabb darabját az Örkény István Színház. A Szaturnusz gyűrűjének szövege a színészek improvizációján alapul. A történet a színház leírása alapján a szerelemről és a szakításról szól:

Zsolt negyvenhat éves, gyermektelen. Bonyolult és zűrzavaros múlt kavarog mögötte. Egy hatalmas szerelem és válás. Egy szenzációs zenekar, melynek széthullása előtt a frontembere volt. Réges régen volt mindez. Zsolt ma fuvarozik, és épp Gdanskból száguld hazafelé, ahol várja őt fiatal, mindenórás barátnője. Éjszaka van a hegyek közt, a szlovák autópályán. Zsolt tapossa a pedált, és egy pillanatra elalszik…

A darabot a társulat tagjai, Nagy Zsolt, Szandtner Anna, Novkov Máté, Polgár Csaba, Józsa Bettina, Ficza István és Jéger Zsombor játszák, valamint Láng Annamária vendég művész. A rendező pedig Kárpáti Péter.

Az érdekessége, hogy Nagy Zsolt a színpadon zenél, nem pedig előre felvett hanganyagot használnak.

Szaturnusz gyűrűje
Kép forrása: Örkény István Színház / Horváth Judit

Bécsből érkezett színész

Láng Annamária három éve a bécsi Burgtheater tagja, ezért viszonylag ritkán látható hazai színpadon, így aki kíváncsi rá, érdemes kihasználni a Szaturnusz gyűrűje című darabot.

Korábban a Theater Online-nak így nyilatkozott a bécsi karrierjének kezdetéről:

Luzernben játszottam a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése alapján készített monodrámát német nyelven, amelyet a Burgtheater két dramaturgja, majd az intendáns is megnézett, ezután ajánlottak számomra szerződést. De azért ez nem ért teljesen váratlanul. Mundruczó Kornél már említette nekem korábban, hogy tervben van egy új előadása a Burgtheaterben, amit velem képzelt el. Ezenkívül, volt a színháznak egy dramaturgja, akivel korábban Zürichben dolgoztam, és az ő listáján is szerepeltem. Ráadásul, akikkel a Dosztojevszkij előadást készítettük, a következő évben a Burgban A Mester és Margarita rendezésre készültek, és engem kértek fel Margaritának. Tehát különböző listákon voltam rajta és ez így együtt nagyon erős ajánlás volt. A Burgtheaternek pedig szüksége volt külföldi színészre, mert az új koncepció fontos része, hogy nemzetközi társulatot szeretnének létrehozni.

A Szaturnusz gyűrűje nyílt próbájáról készült rövid videót itt nézheted meg:

Forrás: Örkény István Színház, Theater Online

Borítókép forrása: Örkény István Színház / Horváth Judit

/szelavi/napijo/szaturnusz-gyuruje/