Barion Pixel Sakkozz a várban Polgár Judittal – vár a Világsakkfesztivál – Coloré

Sakkozz a várban Polgár Judittal – vár a Világsakkfesztivál

2023. 10. 09.

Naponta több tízezer döntést hozunk akár észrevétlenül is az életben maradásunk, a fejlődésünk és a jóllétünk érdekében. De vajon hogyan hozzunk döntéseket? Fejleszthető-e a döntéshozatal? Polgár Judit szerint ennek egyik legjobb eszköze a sakk.

Sakkfesztivál a Budai Várban

Az Aquaprofit-Polgar Sakkfesztivál 2007-ben indult, és azt tűzte ki célul, hogy minél többen testközelből ismerhessék meg a sakk mint játék, sport adta élményszerzési lehetőséget. A mára több ezer látogatót vonzó sakkfesztivál igazi nemzetközi eseménnyé nőtt. A Világsakkfesztivál színes egész napos családi programokkal várja a látogatókat. Az eseményt idén október 14-én és 15-én rendezik meg a várban, a központi témája pedig a döntéshozatal lesz.

Aki a sakkozó fejével tud gondolkodni, nyomás alatt, rövid időn belül az életben jobban ki tudja választani a lehetőségek közül a számára legjobbat. Emellett a játék megtanít váratlan szituációkban is higgadtan reagálni és megfontolt döntéseket hozni

– állítja Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, agykutató.  

Polgár Judit sakk
Kép forrása: vadimguzhva / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

A sakk pozitív hatásai Polgár Judit szerint

Polgár Judit – minden idők legjobb női sakkozója, a Világsakkfesztivál alapítója egyetért ennek a sportnak a pozitív hatásaival:

A sakkban nagyon fontos, hogy felismerjük, melyik stratégia a számunkra legjobb, így könnyen kiszortírozhatjuk, amire nincs szükségünk. Ha jól érzed magad a bőrödben és komfortosan mozogsz a pályán, többnyire jó döntéseket hozol. Ehhez elsősorban ismerned kell önmagad. Voltak a karrieremben olyan időszakok, amikor mindenáron nyerni akartam, ezért gondolkodás nélkül mentem előre, mint az eszelős. Mivel nem vettem észre, ha rossz formában voltam, ilyenkor általában vesztettem. Az sem ritka, hogy egy játékost csak pár lépés választ el a győzelemtől, ám, emiatt túlságosan elbízza magát és végül veszít. Ezért fontos, hogy koncentráljunk, bízzunk magunkban, de képesek legyünk az önkontrollra is. A sakkal ezt nagyon jól lehet gyakorolni

– mondja Polgár Judit.

Polgár Judit szerint a rugalmas gondolkodás az egyik legfontosabb az életben, mivel minden folyamatosan változik és alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez. Úgy gondolja, hogy a figyelmet tréningezni kell, hogy jobban átlássuk az összefüggéseket.

 Az agyunkban lévő bonyolult ideghálózatokban élményeket, képeket, a múlt mozaikjait, mások sakkjátszmáit, tudományos eredményeit, publikációit raktározzuk el. A kreativitás azt jelenti, hogy ezekből a memóriánkban őrzött elemekből képesek vagyunk új dolgokat összerakni, és olyan ötleteket előhívni, melyek segítenek minket egy jó döntés meghozatalában. A sakk többek között a memória fejlesztése mellett ezt a képességet is fejleszti

– teszi hozzá Vizi E. Szilveszter.

A két napos rendezvényen lesz könyvdedikálás Polgár Judittal, sakkinfluenszer találkozó, programozással és kódolással foglalkozó programok és természetesen, verseny is.

Borítókép forrása: dikushin / iStock / Getty Images Plus / Getty Images