Barion Pixel A Rettenetes szülők egyszerre lebilincselő és nyomasztó színdarab – Coloré

A Rettenetes szülők egyszerre lebilincselő és nyomasztó színdarab

2022. 04. 25.

Az anyai szeretet felemelhet, ugyanakkor meg is fojthat. A Rettenetes szülők az utóbbit mutatja be, egy bohózatba oltott sorstragédia formájában.

A Kelemen József rendezte Rettenetes szülőkre a Thália Színházban válthatunk jegyet, de készüljünk fel arra, hogy valószínűleg keserű szájízzel hagyjuk majd el a nézőteret.

Miről szól a Rettenetes szülők?

Kelemen József szavaival élve „egy bohózatba oltott sorstragédia” ez, amelyben megismerhetjük egy nem hétköznapi család csöppet sem hétköznapi életét. Azazhogy bizonyos szempontból nagyon is hétköznapi, hiszen a családtagok egytől egyig fájó sérelmeket hordoznak a múltból, és ezek a sérelmek függővé teszik őket a másik féltől. Ebbe a kaotikus családi környezetbe csöppen bele Madeleine, egy kívülálló, aki miatt végérvényesen felszínre kerülnek az elfojtott dolgok.

Rettenetes Szülők Yvonne és Michel
A Rettenetes szülők Yvonneja (Csarnóy Zsuzsanna), az édesanya, aki nem hagyja felnőni egy szem fiát, Michelt (Ember Márk) (Fotó: Puskel Zsolt)

Ahogy lassacskán kirajzolódik előttünk a karakterek személyisége, úgy válik egyre világosabbá számunkra, hogy miből fakad a történet sorstragédiája, és ez hogyan válik bohózattá. Teljesen normális, hogy egy édesanya ragaszkodik egyetlen kicsi fiához, csakhogy Yvonne (Csarnóy Zsuzsanna) esetében beteges ragaszkodásról beszélhetünk: a családanya nem hajlandó elfogadni, hogy fia immáron 22 éves felnőtt férfi, ehelyett szíve szerint magához láncolná, mielőtt még beleszeret valakibe, aki örökre elrabolja tőle.

Rettenetes Szülők Főszereplői
A Rettenetes szülők főszereplői: Georges (Rancsó Dezső), Yvonne (Csarnóy Zsuzsanna) és Léonie (Udvarias Anna) (Fotó: Puskel Zsolt)

Michel (Ember Márk), Yvonne fiáról az első jelentekben senki sem gondolná, hogy valaha is leválik az édesanyjáról, annyira szoros kettejük kapcsolata, sőt Michel még soha életében nem is volt szerelmes. Nem csoda, hogy váratlanul érik az érzelmek, amit Madeleine (Jeney Luca Viktória) iránt érez. Az ártatlan, naív kisfiú lassacskán feledésbe merül, és ösztönszerűen utat tör magának férfiassága. Yvonne reakcióját pedig nem nehéz elképzelni.

És ha mindez nem lenne elég probléma, még ott van az édesapa, Georges (Rancsó Dezső) is, aki csődöt mondott feltalálóként és férjként is, így jóformán harmadik keréknek érzi magát fia és felesége párosa mellett. Magányában egy másik nő karjaiban köt ki, akiről később kiderül, hogy ő Michel életének nagy szerelme… a családi titkok, kalamajkák ügyeletes gardírozója immár 23 éve a kedves, ámde kemény jellemű nagynéni, Léonie (Udvarias Anna), aki valaha Georges menyasszonya volt. Nem szaporítanánk tovább a szót, inkább azt javasoljuk, adjunk egy esélyt a darabnak, már csak azért is, mert ami a szereplőkkel történik, az valójában bármelyikünkkel megtörténhet.

Borítókép forrása: Puskel Zsolt