Barion Pixel Monte Cristo grófja: magyar musical a Budapesti Operettszínház színpadán – Coloré

Monte Cristo grófja: magyar musical a Budapesti Operettszínház színpadán

2023. 05. 08.

Az idei év utolsó bemutatójára készül a Budapesti Operettszínház. Magyar szerzők darabját, a Monte Cristo grófját állítják színpadra.

Új bemutató a Budapesti Operettszínházban

A Monte Cristo grófja című musicallel zárja a 2022-23-as évadot a Budapesti Operettszínház. A darab Alexandre Dumas Monte Cristo grófja című regénye alapján íródott magyar szerzők tollából. Ugyanis színházi előadássá Pozsgai Zsolt dolgozta át, a zenét és a dalszöveget pedig Szomor György szerezte, aki szerepel is a musicalben. A főszereplőt, Edmond Dantes formálja meg Dolhai Attilával és Homonnay Zsolttal.

További szerepekben (a teljesség igénye nélkül) pedig Gubik Petra, Kocsis Dénes, Kerényi Miklós Máté, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Peller Anna. A hármas premiert május végén (május 19., 20., 21.) tartják a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán, majd egészen július elejéig játszák a darabot.

Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója a Monte Cristo grófja sajtótájékoztatóján elmondta − Szulák Andrea kérdésére, aki műsorvezetővé lépett elő az esemény idejére −, hogy a darabra azért esett a választásuk, mivel Magyarország kormánya a 2023-as évet a magyar operett évévé nyilvánította, ezért a színház vezetése magyar musicalt is műsorra akart tűzni.

Monte Cristo grófja
Monte Cristo grófja/ Kép forrása: Budapesti Operettszínház

Magyar szerzők darabja: a Monte Cristo grófja

Ezután Szomor György mesélt a mű keletkezéséről is, amiről hosszú ideje beszélgettek Pozsgai Zsolttal, mielőtt belekezdtek a munkába.

Eltelt jó néhány éve, és mindig csak beszéltünk róla. Aztán egyszer csak [Pozsgai] Zsolt azt mondta, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem valósítsuk is meg

− mesélte Szomor György, aki hozzátette, hogy mivel rengeteg mindent csinál, játszik, rendez, ír, nehezen szakított időt a darabra, de elhatározta magát, hogy elkészíti.

Pozsgai Zsolt elmondta, hogy a Monte Cristo grófja eredetileg prózai darabnak indult, de együtt akartak dolgozni Szomor Györggyel, így lett belőle végül musical. Dumas regényére pedig azért esett a választásuk, mert úgy érzi, hogy fontos témáról szól, még pedig a bosszúról, van-e joga az embernek a bosszúra. Szerinte egy adaptációnál a regény lelkét kell megfogni és tudni átadni a nézőknek, nem pedig a könyvhűségre alapozni, mivel akkor egy négyórás, unalmas előadást kapna a közönség.

A sajtótájékoztatót közönségtalálkozóval kötötték egybe, a − direkt a Monte Cristo grófja apropóján választott helyszín − Zsófia Rendezvényhajó megtelt kalóznak öltözött rajongókkal. A színészek pedig mindenki nagy örömére több dalt is előadtak.

Borítókép forrása: Budapesti Operettszínház