Barion Pixel Megnyitott a Bükki Csillagda – ahol bárki lehet űrutazó – Coloré

Megnyitott a Bükki Csillagda – ahol bárki lehet űrutazó

2022. 03. 24.

Megérinthető meteoritokkal, 3D-s filmekkel és különleges VR-utazásokkal várja a látogatókat a március elején megnyílt Bükki Csillagda Répáshután.

A Bükk-fennsíkon 635 méter magasságban megépített és idén március 8-án megnyitott Bükki Csillagda kiállításának központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusokat, a csillagok életét és Napunk szemmel láthatatlan jellemzőit is megismerhetjük. A látogatókat holografikus kijelzők, hologúlák és a kiterjesztett valóság (AR) segítségével kalauzolják el ebbe a különleges világba.

Bükki Csillagda
A Bükki Csillagda 635 méteren található / Kép forrása: Bukkicsillagda.hu

A látogatóközpontban helyet kapott egy hazánkban páratlan meteoritgyűjtemény. Akár meg is érinthetjük ezeket az űrből érkezett köveket, és egy speciális mikroszkóp segítségével a szerkezetüket is szemügyre vehetjük. Külön érdekesség, hogy itt holdi és marsi eredetű meteoritok is láthatóak.

A csillagda egyik büszkesége kupola, amely irányított szakvezetéssel tekinthető meg. Nappal egy különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap, éjszaka pedig – derült idő esetén – éles képet kaphatunk a csillagokról, bolygókról. (Az időjárási viszonyoknak megfelelően a csillagda éjszakai programokat is szervez.) Felhős idő esetén alternatív programokkal várják a látogatókat.

Az ötven férőhelyes planetáriumban az égbolt csodáit egy nyolc méter átmérőjű kupolán jelenítik meg, ahol szinte megérinthetjük a világegyetem égitesteit. A teljes kupolát betöltő háromdimenziós, térhatású filmeket négy, egyszerre működő lézerprojektor vetíti.

Bükki Csillagda planetárium
Vetítés a kupola alatt / Kép forrása: Bukkicsillagda.hu

Itt bárki lehet űrutazó, hiszen a VR-eszközök segítségével különböző missziók részesei lehetünk, például egy marsi kanyonban vagy a Hold felszínén, de részt vehetünk az Apollo 18 küldetésben, sőt a Nemzetközi Űrállomás közelében is segédkezhetünk egy-egy éles helyzet megoldásában. Ha maradnánk inkább a Földön, akkor madártávlatból élhetjük át a sárkányrepülés élményét, és nézhetünk körül 360 fokban a Bükk fölött.

A látogatóközpont mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egy Bolygótúra tanösvényt is kialakított, ahol a túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A négy kilométer hosszú tanösvény körülbelül két óra alatt járható be.

A Bükki Csillagdánál helyközi buszmegállót is kialakítottak, így Miskolcról, Egerből és Budapestről átszállás nélkül közelíthető meg a létesítmény.

Borítókép forrása: Bukkicsillagda.hu