Barion Pixel Megjelent a Mandoki Soulmates legújabb dala – Hallgasd meg nálunk! – Coloré

Megjelent a Mandoki Soulmates legújabb dala – Hallgasd meg nálunk!

2023. 09. 28.

A Mandoki Soulmates új dalát is játssza koncertjein, valamint egy régi klasszikust is felvettek repertoárjukba!

A Mandoki Soulmates augusztusi budapesti koncertje óta sem pihen: augusztus óta Németország több pontján is felléptek, és hatalmas sikereket értek el. A ,,Magyar Képek” címre hallgató koncertsorozathoz az ihletet Bartók Béla művei adták. Most egy újabb dal került fel a repertoárra, mégpedig az 1933-ban bemutatott Szomorú vasárnap, aminek zenéjét Seres Rezső írta, a szöveget pedig Jávor László, költő. A világszerte ismert dal eredeti címe ,,Vége a világnak” volt, és a világháború alatt kialakult félelmet és kétségbeesést énekelte meg.

Az új Mandoki Soulmates-dal

A müncheni koncerten a csapat nem máshol, mint a Circus Krone-ban lépett fel, ahol olyan bandák zenéltek már, mint a Beatles, a Rolling Stones és Frank Zappa. A közönség hatalmas ovációval fogadta a Mandoki Soulmates tagjait, és ez nemcsak az új dalnak szólt, hanem annak a harminc évnek is, amit a zenészek maguk mögött tudhatnak a Mandoki Soulmates tagjaiként.

A Mandoki Soulmates immáron egy régi klasszikust, a Szomorú vasárnapot is játssza / Kép forrása: Mandoki Soulmates
A banda immáron egy régi klasszikust, a Szomorú vasárnapot is játssza / Kép forrása: Mandoki Soulmates

A repertoárba kerülő Szomorú vasárnap nem megtervezett volt, hanem egy spontán vacsora során sodorta a csapat útjába a sors a dalt. Mint Leslie Mandoki nyilatkozta:

Az életben nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak a jól megtervezett dolgokba ragadva éljünk, hanem engedjük, hogy a spontaneitás is szabadon áramoljon a mindennapjainkban. Nem sokkal a budapesti koncertünk előtt, pont egy vasárnap este, beugrottunk egy csodálatos magyar étterembe Till Brönerrel, aki amellett, hogy zenésztársam, jó barátom is. Ő az egyik legsikeresebb és ismertebb német zenész a nemzetközi porondon. A VW-Audi-Porsche Csoport CEO vezetője, Dr. Herbert Diess barátom is csatlakozott hozzánk, aki nagy tisztelője a magyar kultúrának és gasztronómiának. Zárás után Csicsó, akit korábban még Szakcsi Lakatos Béla barátom és mentorom mutatott be, eljátszotta nekünk a Szomorú Vasárnap című dalt cimbalmon. Amikor megszólalt a muzsika, a múlt, a jelen és a jövő egyetlen kontinuummá olvadt. Az élet színei, a boldogság és a bánat pillanatai életre keltek, akkor és ott életünk színes palettájának egyik legszebb ecsetvonásává vált ez a zenei élmény. Mélyen megérintett, nem volt kérdés számomra, hogy a Szomorú Vasárnapnak ott a helye a műsorunkban. Budapesten, Kolozsváron, Hamburgban, Berlinben, Münchenben, Drezdában, Leipzigben is megszólalt, ahol óriási siker volt, s a jó hír az, hogy a közönség is pontosan úgy imádja, ahogy mi, zenészek is.

Till Brönner hozzátette, hogy elképesztőnek tartja a Szomorú vasárnapot, hiszen minden hangjegynek értelme van. Mint mondta, a dal zenei időkaput nyitott benne, és biztos abban, hogy innentől kezdve örökre velük marad Seres Rezső dala.

A nézők számára azonban nemcsak ezzel készültek, hanem a legújabb dalukkal is, ami a Devil’s Encyclopedia névre hallgat. A dal nemcsak zeneileg kiemelkedő, ugyanis egy igen komoly politikai nyilatkozat is egyben:

Ahogy a szövegből is hallható, a zenekar a béke hírnöke, és művészetében foglal állást az emberségesebb világ mellett.

Nyitókép forrása: Mandoki Soulmates