Barion Pixel Közel egy hónap múlva indul a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál, hazánk legnagyobb ökológiai filmes eseménye – Coloré

Közel egy hónap múlva indul a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál, hazánk legnagyobb ökológiai filmes eseménye

2023. 04. 25.

Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén több mint 100 órányi mozgóképre rögzített csoda és ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Május közepén indul a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál.

Május 19-21 között rendezik meg Gödöllőn a Grassalkovich Kastélyban a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált, melynek idei tematikája a víz. „A Fesztivál rendezvényeinek célja, hogy a természeti értékek védelmét, valamint az élhető vidék értékeit nemzetközi alkotók szemén keresztül mutassa be az érdeklődők számára, kiemelt figyelmet fordítva az oktatásban résztvevőkre.” – olvasható a rendezvény honlapján.

A közel 1400 nevezett filmből a fesztivál előzsűrije 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre. A mezőny rendkívül erős, világ- és hazai sikerek mérkőznek a díjakért a nemzetközi és a Kárpát medencei szekcióban, és a fesztivál vendégek kegyeiért.

Egy kis ízelítő a háromnapos program felhozatalából: ott lesz a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmje, amely egy természetfotós nem mindennapi mindennapjaiba ad betekintést, látható lesz a világsikert aratott Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski felfedező műve, a szintén többszörösen díjazott Christian Baumeister Vad Argentina című alkotása pedig bemutatja, hogy mennyire törékeny ez a kivételesen gazdag élőhely, amelyet a klímaváltozás és a vele járó tüzek fenyegetnek napjainkban. A fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu egy kiemelt vizes édenről tudósít, a Maros ártér című lenyűgöző munkájában, a folyószabályozások ártalmairól szól az egyik legjelentősebb magyar természetfilmes, Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország a leginkább megcsonkított Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Hazai ősbemutató is lesz: gyönyörűek és nagyon az érzelmekre hatnak Végh Attila börzsönyi képsorai az Erdő titkai című filmjében, amelyet az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába válogattak ezernél is több, a világ minden tájáról nevezett rövidfilm közül.

Volt Egyszer Egy Vadvizorszag Pecsimami Programajanlo Borito
Forrás: Tamás Dorka

A profi filmesek mellett amatőrök művei is helyet kapnak, és az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a Diákfotó pályázatot, amelynek két kategóriájába – Ember és víz, általános természetfotó – április 30-ig még beküldhetők művek. A filmfesztivál nemcsak elgondolkodtató és természeti értékeket felvonultató mozgóképekkel várja látogatóit, az idei fókusz, a víz témára építve izgalmas előadásokat, interakciókat, workshop-okat is kínál, amelyek célja: edukáció és szórakoztatás.

A IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia, amelynek kultúrája, lakóinak életszemlélete érdekes tanulságokat hordoz és számos elemében megfogadható példával szolgál a magyaroknak is.

A fesztivál ingyenesen látogatható, további információért látogassatok el a honlapra.

Borítókép forrása: Unsplash
/szelavi/napijo/kornyezetvedelmi-filmfesztival-2/