Már keresed a nyári programokat? Irány a Pénzmúzeum!

Megnyitotta kapuit a Pénzmúzeum, ami interaktív módon mutatja be az eszközt, amit mindennapjainkban használunk. A kiállítás során nemcsak a pénz történetét ismerhetjük meg, hanem azt is, hogy hogyan készítették, és készítik manapság.

A Pénzmúzeum rendkívül jól megközelíthető helyen, a Szél Kálmán téren kapott helyet. A tárlat nemcsak a pénz múltját mutatja be a látogatóknak, hanem a jelenét és a várható jövőjét is.

A kiállítás olyannyira interaktív, hogy a legmodernebb digitális technika segítségével enged bepillantást az érmék és bankjegyek világába. A 2400 négyzetméteren elhelyezkedő kiállítótér több, mint kétszáz kijelzőn mutatja az információkat tényszerűen és játékos formában egyaránt.

A Pénzmúzeum falai mögött

A tárlat a pénz öt funkciója köré épül: az Aranybányában kezdhetjük a túrát, ami a nemesfémbányászat rejtelmeibe kalauzol, majd az érmék formájának változásáról tanulhatunk, és fokozatosan jutunk el napjainkig.

A falakat a padlótól a plafonig húzódó mintákkal látták el, és még egy ,,aranyvonatot” is láthatunk!

Aki megpihenne, kisfilmeken keresztül élvezheti a történelmet, majd az érem-, és papírpénzgyűjteményt nézheti végig.

A Pénzmúzeum a Postapalotában kapott helyet
A Pénzmúzeum a Postapalotában kapott helyet / Kép forrása: penzmuzeum.hu

Megfigyelhetjük, hogy milyen eszközökkel készítették hajdanán a pénzeket, így verőszerszámokat és nyomólemezeket is közelről láthatunk.

Utunk során olyan kérdésekre kereshetjük a válaszokat, hogy mi határozná meg valaminek az értékét, ha nem lenne pénz, és hogy mi mindenre használjuk ezt az eszközt a világban.

A kiállítás célja, hogy ne a hagyományos értelemben vett múzeumként tekintsenek rá a látogatók, hanem nevelési célzatú tárlatként is, ugyanis itt akár felnőttként is sokat tanulhatunk a pénz és a bankok világáról.

A múzeum előzetes bejelentkezés után ingyenesen látogatható.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A legvonzóbb csillagjegyek az asztrológia szerint rangsorolva