“Embernek röpülni boldogság” – Latinovits a legendán túl

A színészkirály életéről nyílt kiállítás október 31-én a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Bajor Gizi egykori Stromfeld Aurél úti otthona, az akkori színészközösség közkedvelt találkozóhelye 1952-ben Gobbi Hilda kezdeményezésére vált színészmúzeummá, itt nyílt meg október 31-én a Latinovits Zoltánról szóló „Embernek röpülni boldogság” című kiállítás.

Latinovits Zoltán kiállítás
Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán


A Latinovits Zoltánra emlékező tárlat nem a színész legendáját akarja táplálni, inkább az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő ember alakját állítja a középpontba. Bajor Gizi egykori villája azért lehet ideális helyszín, mert a hagyomány szerint egy gimnáziumi előadás után a Nemzeti Színház vezető művésznőjének üzenete irányította az ifjú Latinovitsot a színészi pályára. A kiállítás Latinovits Zoltán színpadi és filmes pályafutásának legjelentősebb állomásait, előadóművészi tevékenységét, s közéleti szerepvállalását egyaránt bemutatja.” – olvasható a múzeum közleményében.

A 44 éves korában vonatbalesetben elhunyt Latinovits a huszadik század Magyarországának meghatározó színészegyénisége volt, akinek pályája és magánélete a mai napig foglalkoztatja a művészeteket kedvelőket. Idén töltötte volna be a kilencvenedik életévét.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!