Barion Pixel Egy budapesti pályaudvar élete képekben – fotókiállítás – Coloré

Egy budapesti pályaudvar élete képekben – fotókiállítás

2021. 09. 13.

Azon nem tudunk segíteni, hogy hétfő van, de adunk egy tippet, hogyan feledkezhetsz el róla. Mozdulj ki a komfortzónádból, és nézd meg Stalter György fotóművész „Egy budapesti pályaudvar 2012-2021” című kiállítását a FUGA Budapesti Építészeti Központjában.

„Közel tíz évig fényképeztem Budapest belvárosától, a Nyugati pályaudvartól alig 3 kilométerre elterülő, százhektárnyi Rákosrendező pályaudvar életét, szubkultúráját: az állomás épületét, a vonatokat, a környék hajléktalanokkal belakott zugait és a graffitiket. A környéken nőttem fel, így láthattam fénykorában, pusztulásában és elmúlásában is. A fővárosnak ez a jellegzetessége ugyanúgy el fog tűnni, mint a Város a városban/Józsefváros (2010) című könyvem helyszínei.” – idézi a punkt.hu a Balogh Rudolf-díjas fotóművészt.

Bode Rakosrendezo
Fotó: Stalter György/punkt.hu

A váróterem volt a műterem

Stalter György a váróterembe hívta a várakozók közül azokat, akiket érdemesnek tartott lefényképezni, és különböző világítási módszerekkel megjelenítette a karakterüket. „Hosszú évekig dolgoztam ezen a projekten, követtem a változásokat és dokumentáltam az ott zajló életet. Azt remélem, ha sikerül ezeket a fotókat megőrizni, 10-20-100-200 év múlva hiteles kordokumentummá válnak.” – írta a fotóművész.

Fiuk Stalter
Fotó: Stalter György/punkt.hu

Közel kell menni

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – mondta a XX. század egyik legnagyobb fotósa, a magyar származású Robert Capa, eredeti nevén Friedman Endre.

Nos, Stalter György közel ment a Rákosrendező pályaudvarhoz – helyettünk is. Én többször nézegettem a vonat ablakából, de soha nem jutott eszembe leszállni és körülnézni. Most megtehetem, ahogy megtehetitek ti is, ha felkeresitek a kiállítást. Engem elbűvölt a képek hangulata, a megragadott pillanat múlékonysága. Képeket nem könnyű és nem is érdemes magyarázni, legjobb, ha inkább ti is megismerkedtek velük.

A kiállítás 2021. szeptember 20-ig tekinthető meg a FUGA Budapesti Építészeti Központjában, a 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. címen.

Nyitókép: Stalter György/punkt.hu