Barion Pixel Bródy János: Saját hangon – Coloré

Bródy János: Saját hangon

2021. 10. 19.

Bródy János idén töltötte be 75. életévét, mely alkalomból mi kaptunk ajándékot, mégpedig egy, a dalszövegeit tartalmazó kötetet.

Már a könyv gyors átlapozása is elég ahhoz, hogy megállapítsuk: látszólag akár verseskötetet is tarthatnánk a kezünkben. Ha csak a szavakat látjuk, megkülönbözteti bármi is a dalszöveget a verstől? Aligha. Éppen ezért teljesen más megvilágításba kerülnek általunk ismert – vagy épp ismeretlen – szövegek. Ezúttal csakis a mondanivalóra koncentrálhatunk, melyet hangok nélkül másképp értelmezhetünk.

Brody
Bródy János kötete, a Saját hangon/Fotó: Karsa Tímea

A Saját hangon egy életművet mutat be: annál is inkább, mert albumonként lebontva találjuk meg benne azokat a dalszövegeket, amelyeket Bródy János a saját lemezeire írt.

Ekképpen nem csak a szerző életét követhetjük nyomon, hanem a sajátunkat is, hiszen mindenki hasonló életszakaszokon esik át. Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor megkapjuk az első Személyi igazolványt és mi is tapasztalhattuk, milyen az, amikor Egy hétig tart egy szerelem. Sokunk tengett-lengett Az utcán, és bizonyára előfordult, hogy kértük valakitől, hogy Haggyá’ má’ békibe’, néha pedig elgondolkodunk, hogy milyen lesz majd énekelni: ,,nyugger vagyok”.

A 75 +1 dalszöveget tartalmazó kötet utazás: megismerhetjük általa saját lelkünket, félelmeinket és boldogságainkat egészen a fiatalkortól az idős korig vezető rögös úton.