Barion Pixel Bálint György: Minden héten szüret – Coloré

Bálint György: Minden héten szüret

2022. 03. 13.

A kertbarátok nagy szezonja a március, amikor a földbe kerülnek az első magok, és izgalommal figyelhetjük, hogyan hajtanak ki egymás után újabb és újabb növényeink. Ehhez a folyamathoz nyújt mankót Bálint György könyve.

A Minden héten szüret című kötet elsőként 1985-ben került a boltok polcaira. Ekkorra a szerző, Bálint György már Bálint Gazdaként volt ismert, az MTV Ablak című műsora révén.

Ma már a kötet ötödik kiadását vásárolhatjuk meg, és titkának oka nem is kérdéses: az ország egykori kertészmérnöke rendkívüli alapossággal mutatja be a növényeket, mégis úgy, hogy a szakmán kívüli közönség is megértse a leírtakat. Az 52 növényportrét tartalmazó könyv az év minden hetére ad tenni- és tudnivalót, hiszen példának okáért a kerti zsázsát akár januárban is betakaríthatjuk.

Nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket listáz a szerző, hanem olyan növényeket is, mint az aranyfa, az amarillisz és a tulipán.

Bálint György: Minden héten szüret
Bálint György növények iránti szeretete és tisztelete minden sorból érződik / Fotó: Karsa Tímea

A gyűjtemény nem csupán a növények ültetéséről és gondozásáról szól, hanem történetüket is elmeséli, így kiderül, hogy a Pándy meggy a 18. században érkezett Magyarországra, mag formájában, de azt is megtudhatjuk, hogy a paradicsom egészen a 19. századig csupán a főúri asztalok csemegéje volt.

A növények mindegyikéhez tartozik egy-egy táblázat, melyből kiderül, hogy honnan származnak, hogyan kell szaporítani őket, és mikor a legideálisabb ültetni illetve szüretelni, de Bálint Gazda még a vízigényükre is kitér.

Külön bekezdést kap a zöldségek és gyümölcsök felhasználása, amiből kiderül, hogy mennyire bírják a tárolást – így például a málna Bálint György szerint frissen jó, hűtőben letakarás nélkül csak 2-3 napig tartható, míg a brokkolihoz még egy rövid receptet is kapunk!

Bálint György nem véletlenül vált az ország kertészévé: a növények iránti szeretete és tisztelete minden sorából érződik, és nem volt rest megosztani tudását velünk, hogy mi is akkora örömöt lelhessünk kertünkben, mint ő maga tette.