Barion Pixel Anne E-vel a végén: valódi kincsre bukkantunk a Netflixen – Coloré

Anne E-vel a végén: valódi kincsre bukkantunk a Netflixen

2022. 03. 30.

Az Anne E-vel a végén című sorozat Lucy Maud Montgomery, Anne of Green Gables (1908) című regényének alapján készült, és bár csak magyar felirattal nézhető, a Netflixnek mégis sikerült egy minden korosztály számára élvezhető produkciót alkotnia.

Az Anne E-vel a végén a kanadai CBC-csatorna és a Netflix közös produkciója, ami egyedi módon dolgozta fel a 19. század végén játszódó történetet. Aki esetleg nem ismeri az eredeti regényt, egy 36 nyelvre lefordított bestsellerről beszélünk, amelyet nem először filmesítettek meg: 1919-ben némafilként mutatták be, de készült már belőle animációs sorozat, színházi és rádiós előadás, valamint élőszereplős film és sorozat is. És végre-valahára elmondhatom, hogy az adaptáció éppoly élvezhető, mint a regény. (Sajnos az ellenkezőjére is akadt már példa a Netflix történetében, erről korábbi cikkünkben írtunk.

Miről szól az Anne E-vel a végén?

A sorozat első évada az első világháború előtt játszódik, helyszínünk a Green Gables farm, ahol egy idős testvérpár, Marilla Cuthbert (Geraldine James) és Matthew Cuthbert (R. H. Thomson) eldöntik, örökbe fogadnak egy fiút, aki segít nekik a farm körüli teendőkben. Matthewt azonban fiú helyett egy locsi-fecsi, szeplős, vörös hajú kislány fogadja a vasútállomáson, aki egyetlen percre sem marad csendben a hazaúton. Anne Shirley (Amybeth McNulty) nem egy átlagos leányzó: ő a legöntudatosabb 13 éves, akit eddig sorozatban láttam. A bonyodalmak természetesen akkor kezdődnek, amikor Marilla szembesül azzal, hogy fiú helyett Annet kapták az árvaházból.

Anne E-vel a végén

Az Anne E-vel a végén tökéletes sorozat arról, hogy emberek között nem feltétlenül a vér a legerősebb kötelék: a szigorú Marilla kezdetben hallani sem akar Anne maradásáról, elvégre ő fiút akart, nem egy pogány leánygyermeket, aki imádkozni se tud, és állandóan beszél. A sorozat első két-három epizódja lényegében kettejük konfliktusáról szól, de aztán sok más téma is előkerül: Anne nehezen illeszkedik be az iskolába, a farm majdnem elvész, és a lány első szerelme se úgy alakul, ahogy azt elképzelte.

Aki anno szerette az A farm, ahol élünk című sorozatot, az biztosan a szívébe zárja Anne történetét is. Én mondjuk ki nem állhattam az előbbit, Annet viszont nagyon megszerettem. Az összesen három évadot megélt produkció valóságos kincs a Netflixen, nem is értem, miért nem lett felkapott…Visszatérve a személyes véleményemre, számomra nagyon érdekes volt a cselekmény előrehaladtával rájönni, hogy ez a „csomag” jóval többet rejt egy kedves kis történetnél.

Anne E Vel A Végén Netflix
Az Anne E-vel a végén igazi gyöngyszem a Netflix kínálatában (Fotó: Pure Fandom)

Arra gondolok, hogy a sorozat olyan komoly témákat is boncolgat, mint a szólásszabadság, a rabszolgatartás, és az őslakos származású kanadai gyerekek erőszakkal történő asszimilálsa a társadalomba. Azt már csak zárójelben mondom, hogy időközben Anneről is megváltozott a véleményem, eleinte ugyanis kifejezetten irritált a tudálékos természete. De nem spoilerezem tovább a történetet, aki kíváncsi, indítsa el a lejátszást! Érdekesség, hogy a tengerentúli nézők annyira megszerették a sorozatot, hogy kampányt indítottak a folytatásáért. A petíción (amit mostanra több mint 1,6 millióan aláírtak) kívül még tüntetést is szerveztek New York-ban és Torontóban.

Borítókép forrása: Netflix