Barion Pixel Kezdődik a 18. BuSho nemzetközi rövidfilm fesztivál – Coloré

Kezdődik a 18. BuSho nemzetközi rövidfilm fesztivál

2022. 08. 28.

Augusztus 30. és szeptember 4. között immár 18. alkalommal rendezik meg a BuSho-t (Budapest Short), amely az évek múlásával a legjelentősebb, kizárólag rövidfilmeket felvonultató hazai mustra lett.

A BuSho fő helyszíne ezúttal is a Puskin mozi lesz, de a megnyitóra és a díjkiosztóra idén is az Olasz Kultúrintézetben kerül sor. Itt egyébként további kísérőprogramok lesznek, olasz, portugál és német rövidfilm válogatások formájában. A rendezvény visszatér majd a Cervantes Intézetbe is, a versenyprogram esti ismétlő vetítései továbbra is az Art+ Cinemában lesznek, a vidéki helyszín pedig ezúttal a szentendrei P’Art mozi lesz.

Busho
Kép forrása: Budapest Film Zrt.

2022-ben ismét közel ezer rövidfilmet neveztek a világ minden tájáról, amelyből az öttagú előzsűri (Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Tánczos Tímea, Pokorni Ábel) végül 65 rövidfilmet választott a versenybe, 21 országból. Az alkotásokat a közönség a tavaly megújult rendszerben, azaz 12 blokkban láthatja, kategóriánkénti bontásban: jövő héten 45 fikciós, 12 animációs és 8 kísérleti filmet tűznek majd műsorra.

A mezőnybe ismét neves nemzetközi fesztiválokon díjakat nyert alkotások kerültek be. A rendezvény weboldalán böngészni lehet a rövidek között, amelyek harcba szállnak majd a BuSho szobrokért és díjakért.

A Filmhu információi szerint a Diákzsűribe ezúttal Tánczos Lilian (METU), Kántor Dávid (SZFE), Ascher Károly (ELTE) valamint Hlavay Bence (MOME) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe elfogadta a felkérést a Last Call című filmjével korábban BuSho-díjazott rendező, Kis Hajni, aki személyesen nyitja meg Külön falka című első nagyjátékfilmjének ingyenes vetítését a Puskin moziban. Mellette Xavi Herrero, spanyol filmrendező, az Ibiza Cinefest fesztivál igazgatója, Laska Pál, forgatókönyvíró és Wolfgang Leis foglalnak majd helyet. Esténként velük lehet majd értekezni a nyilvános zsűri konzultációkon, melyre valamennyi versenyben lévő magyar alkotót is meghívták a szervezők. Ők döntenek majd a három fődíj, hét kategóriadíj és két (egyenként 500 ezer forint értékű) különdíj sorsáról.

A fesztiválon valamennyi alkotás eredeti nyelven, angol felirattal látható, és csak a versenyfilm-vetítésekre kell jegyet váltani a helyszínen, vagy elővételben online a Puskin oldalán.