Barion Pixel Salvador Dalí 12 titkát tárjuk fel. Átok vagy erény a zsenialitás? – Coloré

Salvador Dalí 12 titkát tárjuk fel. Átok vagy erény a zsenialitás?

2023. 11. 08.

Salvador Dalí festményei, művei pedig akkor is beeszik magukat a tudatunkba, ha nem vagyunk sem a rajongói, sem a művészet szakértői. Művészetére hatott különc életvitele és felfogása, vagy épp fordítva?

Ahogy az íráskép, a rajzok vagy a versek is tartalmazzák az egyén érzéseit, megelevenítik a gondolatait, éppen ugyanúgy érvényes ez a képzőművészeti alkotásokra is. A szürrealizmus igazi megjelenítője Salvador Dalí, aki a legmagasabb szintre tudta emelni azt. Ebben bizonyára segítette katalán származása és extrém különös viselkedése is, amely már gyerekként is megmutatkozott. Az igazság az, hogy a szürrealizmus nem állt meg művészeti alkotásaiban, hanem léte és élete is hasonló volt.

Salvador Dalí
Az Elfolyó idő című alkotását egy vacsora, az olvadó sajt ihlette (a kép nem az eredeti festmény) / Kép forrása: MarkSwallow / Getty Images

Érdekességek az amúgy sem unalmas Salvador Dalíról

1. Salvador Dalít igazából 2. Salvador Dalíként lehetne nevezni. Csakhogy nem azért, mert édesapja is ugyanezzel a névvel rendelkezett. A művész születése előtt 3 évvel már született egy Salvador Dalí, a festő testvére, csakhogy ő 22 hónaposan elhunyt. Amikor megszületett az újabb kisfiú, ugyanazt a nevet kapta, mint az elsőszülött, mert édesanyja abban hitt, hogy a második fiú az első reinkarnációja. Amikor 5 éves lett a kis Salvador, akkor mondták el neki, hogy ő vajójában a bátyja reinkarnációja és el is hitte azt, sőt ezt a hiedelmet átvitte felnőtt életébe is.

2. Nagyon korán, már 8 évesen rendelkezett saját műteremmel, igaz, hogy az a házuk padlásán található mosókonyhában volt. Kezdetben csak a közelében található tájat festette meg és már akkor érdeklődött a filozófia iránt is. Ugyanakkor már ebben a kezdeti időszakban előrukkolt újításokkal: amikor például cseresznyét festett, arra valódi cseresznye szárát ragasztotta fel.

3. Dalít egy festő társa csak úgy nevezett, hogy Avida Dollars. Ez a művész nevének anagrammája, amely laza fordításban azt jelenti: dollárra vágyik. Azért kapta ezt a becenevet, mert az életstílusa cseppet sem volt visszafogott.

4. Nagyon visszafogottan úgy is fogalmazhatunk, hogy a művész magabiztos volt. Azt mondta egyszer

Minden reggel, amikor felébredek, újra átélek egy csodálatos örömet – azt, hogy Salvador Dalí vagyok.

Polihisztornak vallotta magát, aki a művészeten túl a sportban, képregényművészetben és az írásban is jeleskedik.

5. Munkája nem korlátozódott csupán festményekre, ugyanis ékszereket is tervezett. Méghozzá olyanokkal rukkolt elő, amelyek semmire sem használhatók, maximum díszként funkcionáltak. Tervezett színházi díszleteket, jelmezeket is.

6. A szerelmet sem úgy élte meg, mint általában az emberek. Dalí barátjának, Paul Éluárdnak felesége, egy orosz származású tanárnő hagyta el a férjét Dalíért. Ezt a szerelmet azonban inkább a mániákus jelzővel lehet illetni, mint meghitt, boldog kapcsolatként. Feleségét eleve a nyitott kapcsolatra bátorította, akivel aztán rendszeres orgiákat tartottak. Egyszer még Chert is meghívták.

7. Habár a szürrealisták a baloldali politikát vallották, egy darabig csak hallgatott a művész, de aztán a náci szimpátiája miatt kirúgták onnan. Ekkor születtek a Hitler témájú alkotásai. Furcsa gondolatvilága abban is megnyilvánult, hogy a diktátorról gyakran álmodott úgy, mint nő.

8. Alkotásai semmi addigihoz nem hasonlítottak és az ember tudatalattiját tárták fel, azonban néhány komolytalan alkotásban is részt vett, ugyanis reklámokban is szerepelt, valamint a Chupa Chups nyalóka logóját is ő tervezte.

9. Az életvitele sem volt átlagos, így azon talán már meg sem feszülünk, hogy a szexualitása is hasonlón furcsa volt. Félt a női nemi szervektől és a kasztrálástól, talán homoszexuális viszony fűzte Federico García Lorcához. A kielégülést számára a maszturbáció adta csupán.

10. Szadomazochizmus hajlama már gyermekkorában jelentkezett. Gyerekként nem egyszer levetette magát a lépcsőn pusztán az élvezet kedvéért, mert fájdalmat ilyenkor nem, de élvezetet annál inkább érzett. Egyszer egy társát is a 15 méteres mélységbe lökte egy hídról és a sérülten heverő gyerekhez nem hívott segítséget, hanem leült mellé és meggyet csócsált.

11. Szeretett különleges előadásokat tartani, de az egyik majdnem a vesztét okozta. 1936-ban egy londoni kiállításon búvárruhát öltött magára, amellyel azt szándékozta kifejezni, hogy a tudatalatti tengerének mélyébe vetette magát. A hangszigetelt búvárruhába majdnem belefulladt, de a közönség azt hitte, hogy ez az előadás része és nem sietett a segítségére.

12. Kapcsolatot épített ki Walt Disney-vel is. Egy filmet készítettek közösen, de a projekt végül nem valósult meg. Azaz Dalí életében nem, de Disney unokaöccse végül elkészített ebből egy 6 perces rövidfilmet.

Nyitókép forrása: TRAVELARIUM / Getty Images