Barion Pixel Ryan Gosling és Emily Blunt új filmjében azt érezhetjük, mintha egy hollywoodi akciófilm forgatásán lennénk: ,,A szék támláját szorongatva lélegzet-visszafojtva szorítottam több mint 2 órán keresztül Ryannek!” – Coloré

Ryan Gosling és Emily Blunt új filmjében azt érezhetjük, mintha egy hollywoodi akciófilm forgatásán lennénk: ,,A szék támláját szorongatva lélegzet-visszafojtva szorítottam több mint 2 órán keresztül Ryannek!”

2024. 05. 29.

Zúzós betétdalok, két gyönyörű főszereplő, akciódús jelenetek és egy se veled, se nélküled szerelmes civódás. Már ennyi elég lenne egy hollywoodi szuperprodukcióhoz, ehhez azonban hozzájárul Ryan Gosling pimasz sármja és Emily Blunt rideg, ám bájos ragyogása. A két világsztár között szuperül működik a kémia „A kaszkadőr” című filmjükben, amit néhány héttel ezelőtt mutattak be a hazai mozik.

Fall Guy Fooldal

A „The Fall Guy” két filmes háttérmunkás, egy kaszkadőr és egy pályakezdő filmrendező történetén keresztül mutatja be a kaszkadőrök vagány, ám rendkívül veszélyes hivatását, és betekintést enged abba, hogyan készül egy hollywoodi szuperprodukció, mindezt megspékelve egy rejtélyes eltűnéssel és jó pár látványos akciójelenettel.

A Kaszkadőr célja, hogy felhívja a figyelmet a kaszkadőrök veszélyes és áldozatos munkájára

,,A kaszkadőr” című film rendezőjének, David Leitch-nek – aki korábban maga is kaszkadőrként dolgozott –  nem titkolt szándéka, hogy felhívja a figyelmet a kaszkadőrök alábecsültségére a filmes berkeken belül, ami valljuk be, sikerült neki, hiszen korábban, amikor beültünk nézőként egy akciófilmre, a legtöbben el sem gondolkoztunk azon egy-egy veszélyes jelenetet látva, hogy hány kaszkadőr veszélyeztette az életét annak érdekében, hogy megvalósuljon egy látványos filmjelenet. Egészen mostanáig, hiszen a szereplőknek köszönhetően belecseppenhetünk, még ha csak 2 óra 5 perc erejéig is abba, hogyan zajlanak a filmforgatások Hollywoodban, és milyen kockázatoknak vannak kitéve a valódi kaszkadőrök.

A kaszkadőrök igen változatos szerepkörben tűnnek fel a forgatások alatt

A kaszkadőrök olyan szakemberek, akik veszélyes vagy nehezen kivitelezhető jeleneteket hajtanak végre filmekben, televíziós műsorokban, színházban vagy más előadásokban úgy, hogy az A-kategóriás sztárokat helyettesítik a felvételek során. Ezek a jelenetek lehetnek akciójelenetek, harci jelenetek, autós üldözések, robbanások, magasból történő esések és más, hasonlóan kockázatos mutatványok.

078

A kaszkadőrök szigorú edzésen és képzésen mennek keresztül, hogy biztonságosan és hitelesen tudják végrehajtani ezeket a mutatványokat. Léteznek általános kaszkadőrök, akik különböző típusú veszélyes jeleneteket hajtanak végre, mint például harci jelenetek, esések, ugrások és más fizikai kihívások. Vannak autós kaszkadőrök, akik autós üldözésekben, balesetekben és egyéb, járművekkel kapcsolatos jelenetekben vesznek részt.

171281 1711629028.3413

A kaszkadőrök főnökei az úgynevezett kaszkadőrkoordinátorok, akik tapasztaltként a jelenetek megtervezéséért, koreografálásáért és a biztonsági intézkedések betartásáért felelnek. Ők dolgoznak a rendezőkkel és a produkciós csapattal, hogy biztosítsák a jelenetek zökkenőmentes és biztonságos kivitelezését.

Fall Guy Pic02

Vannak színészek, akik maguk szeretik végezni a kaszkadőrmutatványokat, ilyen például Jackie Chan, Jean-Paul Belmondo, vagy éppen Tom Cruise. A legismertebb magyar kaszkadőrök Balog D. Menyhért és Piroch Gábor, akik olyan hollywoodi produkciókban is szerepeltek, mint a Titanic vagy a Terminátor 3. – A gépek lázadása.

The Fall Guy A Kaszkador Ryan Gosling

Ryan Gosling kaszkadőrként is szuperszexi

,,A kaszkadőr” főszereplője Colt Seavers, azaz Ryan Gosling, aki egy a szebb napokat látott stunt guyt alakít, és már a film legelején súlyos sérülést szenved, ugyanis egy zuhanás következtében kis híján életét veszti. Ezután visszavonul és maga mögött hagyja élete két nagy szerelmét: a kaszkadőri melót és a szintén filmszakmában dolgozó Jody Morenót, akit Emily Blunt alakít.  Felépülése után kap egy furcsa telefonhívást, és visszatér a régi életéhez! Pont egy olyan filmben kap szerepet, amit élete szerelme, Jody rendez.

072

A helyzetet bonyolítja, hogy a film nagybetűs sztárjának, Tom Rydernek (Aaron Taylor-Johnson) nyoma vész, és Coltnak kell megtalálnia, mivel a film producere, Gail Meyer (Hannah Waddingham) szerint ő csak egy kaszkadőr, senkinek sem fog hiányozni, ha nem vesz részt a forgatáson. Na és itt indul az izgalom, a robbantás, zuhanás és egyéb akciójelenetek láncolata, ami két órán keresztül egy percre sem ereszti a nézőt. Én például a szék támláját szorongatva lélegzet-visszafojtva szorítottam több mint két órán keresztül Ryan Goslingnak, hogy végre kikeveredjen a slamasztikából, és visszaszerezze a nagy szerelmét. Sőt, az is lehet, hogy újra beülök rá a moziba, mert annyira magával ragadott a filmkészítés eddig számomra kevésbé ismert varázslatos világa, amibe bepillantást nyerhettem a készítőknek köszönhetően.

53017191c60d4667848535e2f3f4971f

Fontos még megemlíteni azt az ironikus beszólogatást is, amit a filmkészítők az Akadémiának szántak, hogy így hívják fel a figyelmüket a kaszkadőrök alulértékelt, ám rendkívül veszélyes és áldozatos munkájára, és teszik fel halkan a költői kérdést, hogy vajon miért is nem kapnak Oscar-díjat a sok más díjazott mellett a kaszkadőrök is, akik nélkül – valljuk be – nem valósulhatna meg egyetlen szuperprodukció sem, hiszen a stúdióknak eszük ágában sincs veszélyeztetni egy A-kategóriás világsztár életét, ehelyett inkább a kaszkadőrök bőrét viszik a vásárra. A film továbbá hangsúlyt fektet a komplett stáb bemutatására, hiszen az eddigi gyakorlattól eltérve minden közreműködő nevét hosszasan sorolják. Ez is egy nagyon szép gesztus a részükről.

Egy szó mint száz, szerintem érdemes beülni A kaszkadőr című filmre, hiszen rendkívül látványosak az akciójelenetek, jók a színészi alakítások, és akit érdekel a filmes világ, annak kifejezetten nagy élmény lehet. A néző úgy érezheti magát, mint egy valóra vált álomban, ahol együtt mehet a stábbal a legdurvább akciójelenetek forgatásaira, bepillanthat abba, hogyan zajlanak a filmesek estéi a menő hotelekben és lakókocsikban, sőt még egy zártkörű karaoke-zós stábbulinak is részesei lehetünk.