Barion Pixel Hogyan lehet vicces egy Rómeó és Júlia történet? A Rosaline megmutatja – Filmkritika – Coloré

Hogyan lehet vicces egy Rómeó és Júlia történet? A Rosaline megmutatja – Filmkritika

2022. 10. 20.

Milyen volt valójában a világ leghíresebb szerelmi sztorija? Ismerd meg a történetet Rómeó exének, Rózának a szarkasztikus tolmácsolásában. Megnéztük a Rosaline-t, elmondjuk, megéri-e.

William Shakespeare Rómeó és Júliáját mindannyian kívülről ismerjük már. Az eredeti művön túl rengeteg feldolgozás készült hozzá az évek folyamán, filmek, sorozatok, színdarabok, sőt még regények is. Rengeteg szerelmes történetet ihletett meg a veronai szerelmesek tragédiája. Ám ezeknek a feldolgozásoknak a középpontjában általában Rómeó és Júlia állt, most viszont készült egy feldolgozás, aminek a főszereplőjévé olyan mellékszereplő lépett elő, akire talán nem is emlékszel az eredeti műből.

A Rosaline sztorija

A Rosaline Rebecca Serle When You Were Mine című regénye alapján készült, és Rómeó exére, magyarul csak Rózára helyezi a hangsúlyt. (Érdekesség: Az eredeti mű napjainkban játszódik, a készítők mégis visszaültették a reneszánsz Veronába.) Júlia unokatestvérének udvarol először a Montague fiú, az ő erkélyére is felmászik, neki is hasonló szerelmes szavakat suttog, mint később a másik Capulet lánynak. Ő hívja meg az ominózus bálra is, ahol a két későbbi szerelmes egy véletlen folytán egymásba szeret.

Rózát az édesapja ki akarja házasítani, ezért újabb és újabb férjjelöltekkel szervez neki találkát. A lány azonban minden kérőt elijeszt változatos módszerekkel. Megérkezik Dario, egy fiatal férfi, aki nemrég szerelt le a katonaságból, most pedig megállapodna, de a Capulet lány vele is elutasító, mivel csak Rómeó jár a fejében. Dario miatt kési le a bált, amin a szerelme Júlia karjaiba fut. Miután Róza megtudja, hogy Rómeó már másnak csapja a szelet, úgy dönt, hogy bármi áron visszaszerzi csalfa szerelmét.

De milyen lett a végeredmény?

A Rosaline című film kevésbé a tragédia, hanem inkább a komédia oldaláról fogja meg a sztorit. Róza különböző komikus helyzetekbe kerül, a nyelvét pedig felvágták, így sosem hagyja szó nélkül a vele történteket. Akad azért néhány elcsépelt jelenet, de szövegileg nagyon ütősre sikerült, több poén is könnyedén szállóigévé válhat azok között, akik úgy döntenek, hogy megnézik a filmet.

Róza karakterét Kaitlyn Dever formálja meg fenomenálisan, és lényegében a hátán cipeli el a filmet. A színésznő korábban a Netflix minisorozata, a Hihetetlen Marie Adlereként alakított maradandót, bár most alapjaiban másfajta személyiséget kell bemutatnia. Várható volt, hogy nem okoz majd csalódást. Kiderült, hogy legyen szó bármilyen műfajról, ő képes megugrani az akadályokat.

A másik főszereplő, Dario, akinek a szerepére Sean Teale-t castingolták a készítők. Ő a The Gifted – Kiválasztottak vagy a Reign, Az uralkodónő sorozatokból lehet ismerős. Nagyon jól hozza a tipikus hős férfit, aki mindig ott van, amikor szükség van rá, szexi, és természetesen igazi vívóbajnok, aki megmenti a hölgyet, amikor kell. Rózával folyamatosan csipkelődnek egymással, a két színész között érezhető a kémia, a kapcsolatuk alakulása is jól fel van építve, logikusan haladnak előre. Úgy tűnik, nincs köztük első látásra szerelem, legalábbis a lány részéről biztosan nem, Darióval már más helyzet. Rajta látszik, hogy azonnal érdekelni kezdi a Róza, pedig még meg sem látta, csupán veszekedni hallja az apjával, amiből megismeri a terveit.

Érdemes még megemlíteni Júliát és Rómeót. Előbbit Isabela Merced (Instant család, Dóra és az elveszett aranyváros) alakítja. Hozza a kötelezőt, jól megmutatja Júlia naivságát és fiatalságát. Rómeót pedig Kyle Allen (The Path, Amerikai Horror Story) formálja meg. A Montauge fiúval azért elég rendesen kiszúr a sztori. Bár Allen jól alakítja a figurát, nincs könnyű dolga. Egy direkt túljátszott karaktert hoz, akit egyáltalán nem tűntetnek fel jó színben: széltoló, nőfaló, kicsit butácska, impulzív. Igazából csak egy csinos pofi, aki ugyanazokkal a betanult sorokkal próbál felvágni a lányok előtt. Ezt a Rómeót látva kicsit nehéz elhinni, hogy két okos, érdekes nő is verseng érte.

Az eredeti történet mellékszereplőiről szinte elfelejtkezett a Rosaline. Mercutio és Benvolio csak mutatóban jelennek meg a filmben, Tybalt egy fokkal járt jobban. Lőrinc barát és a Dajka pedig teljesen hiányoznak a sztoriból, bár Rózának is megvan maga talpraesett dadusa. Ellenben nagy szerepet kap Paris, Spencer Stevenson, akinek itt eszében sincs elvenni Júliát, csupán csak azért kéri meg a kezét, mert az apja szeretné, ha minél előbb elvenne valakit, ugyanis meleg, de erről ezekben az időkben nem beszélhetünk.

Akad azonban egy karakter, akit egyszerűen érthetetlen, hogy miért kellett ennyiszer visszajátszani, ugyanis az ostobasága már nem vicces, inkább kiábrándító, ő pedig a Steve, a futár. Rengetegszer lenne ő a poén forrása, de sajnos, ezek a jelentek sorra kínossá válnak.

Összegezve

A sztori alapjaiban vicces, jól összerakott, néhol azért leül kicsit, illetve néhány elcsépelt poén is becsúszott. Eleinte kell egy kis idő, amíg az ember belerázódik a stílusába, bár aki látta az előzetest, azért sejthette, hogy nem drámára kell számítani. Ha sikerül beszippantania, akkor egész jó kis esti, szórakoztató kikapcsolódás. Nem egy világ megváltó film, nem is ez a célja. Tisztában van azzal, hogy mit akar elérni, és ez sikerül is neki. Biztosan lesznek olyanok, akiket felháborít Shakespeare Rómeó és Júliájának ilyenfajta feldolgozása, de film nagyon jól kifigurázza az eredeti sztori gyenge pontjait, például azt, hogy miként is szerethet egymásba két teljesen idegen annyira, hogy képesek öngyilkosok is lenni ezért szerelemért.

Szóval, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, nevetésre, valamint romantikára, akkor mindenképpen jó választás a Rosaline, amit a Disney+-on tudsz megnézni felirattal és magyar szinkronnal is. (Én a feliratot ajánlom, a szinkron néhol „érdekesre” sikerült.)

Borítókép forrása: IMDb