Barion Pixel Örkény István karakterei életre kelnek – Sári Edina új regénye, a Sorstörés igazi kuriózum a kortárs magyar irodalomban – Coloré

Örkény István karakterei életre kelnek – Sári Edina új regénye, a Sorstörés igazi kuriózum a kortárs magyar irodalomban

2024. 05. 14.

Örkény István Tóték című abszurd drámája elevenedik meg Sári Edina tizedik kötetében, aki történetében igencsak kellemetlen helyzetbe hozza a jól ismert írót, ugyanis nem akárkivel, mint saját szereplőivel, Tótékkal és Varró őrnaggyal találja szemben magát.

Sári Edina új kisregényében, a Sorstörésben nemcsak Örkény Istvánt keltette életre, hanem a szerző fejéből kipattant szereplőket, Tótékat is. Történik ugyanis, hogy Örkény István nyugodtan dolgozik Damjanich utcai lakásában, amikor megjelennek kitalált szereplői, a Tóték, egyenesen Mátraszentannáról.

Örkény István és a Sorstörés

Örkény István annak idején nem tudhatta, hogy Tóték története egyszer folytatódik, ahogyan azt sem, hogy ő is benne lesz! Sári Edina világában azonban találkozik a szereplő az írójával, ami igencsak abszurd szituációkat eredményez.

Tóték idegenként, mégis magabiztosan jelennek meg a nagyvárosban, helyreigazítást kérve a nagynevű írótól. Ha a helyzet nem lenne eléggé különös, Varró őrnagy is megjelenik, így Örkény segítséget hív egykori felesége, a gasztronómiai újságíró, F. Nagy Angéla személyében.

Sári Edina életre kelti Örkény Istvánt és magukat Tótékat is! / Kép forrása: Sári Edina
Sári Edina életre kelti Örkény Istvánt és magukat Tótékat is! / Kép forrása: Sári Edina

Megkezdődik a zárthelyi tárgyalás, melynek során Tóték és az őrnagy szeretnék megtudni, hogy a történetben miért halálozott el Tóték fia, miért keltette Örkény rosszhírüket a faluban, és hogy mivégre történt az a bizonyos dobozolás.

A kisregény kiváló érzékkel veszi fel a fonalat ott, ahol Örkény István elvágta, és tökéletes stílusérzékkel csöppen vissza a szereplők életébe, megtartva a már jól ismert karakterek sajátosságait.

A történet amellett, hogy szórakoztató, igazán fontos kérdéseket boncolgat. Az írók természetesen elgondolkodhatnak rajta, hogy mi történne, ha valamely karakterük – vagy netán egy egész család – beállítana hozzájuk, mit kérne számon, vagy netán megköszönné-e azt, amit vele tett? Olvasóként azonban az jut az ember eszébe, hogy a sorsunk – amennyiben valaki már megírta azt – ténylegesen nem változtatható meg, vagy nekünk is van beleszólásunk abba, hogy milyen lesz a jövőnk?

A Sorstörés ajánlott azoknak, akik szerették a Tótékat, és azoknak is, akik középiskolában találkoztak utoljára a mátraszentannai családdal, hiszen a fonalat hamar fel lehet venni, és igencsak könnyed, mégis mélységeket érintő, hangulatos olvasmányélménnyel gazdagodhatunk.

A Sorstörés megvásárolható a Könyvimádók webshopjában, éppúgy, ahogy a szerző egyik korábbi kötete, a Tűzszivárvány is. Aki a személyes könyvvásárlás híve, az Írók boltjában keresheti a kötetet az írónő másik könyve, a Halálúton Horvátországba menekültnaplóval együtt.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea

/szelavi/kultura/orkeny-istvan-sari-edina-sorstores/