Barion Pixel 5+1 Nemzeti dal – Így szavalja Sinkovits Imre, Eszenyi Enikő, Kaszás Attila és Csuja Imre Petőfi Sándor versét – Coloré

5+1 Nemzeti dal – Így szavalja Sinkovits Imre, Eszenyi Enikő, Kaszás Attila és Csuja Imre Petőfi Sándor versét

2024. 03. 15.

A Nemzeti dal a március 15-i ünnepségsorozat elengedhetetlen költeménye. Az idők során sokan elmondták már, ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A Nemzeti dal Petőfi Sándor egyik legismertebb költeménye. Ennek oka nemcsak a vers erejében rejlik, hanem abban is, hogy a költő maga állt ki elszavalni nagyobb tömeg előtt, és a 12 pont után ez volt az első dokumentum, amit a szabad sajtó kinyomtatott. A verset a szerző 1848. március 13-án vetette papírra, ám eredetileg így kezdődött: ,,Rajta magyar, hí a haza!” Szikra Ferenc, tiszt azonban módosítást javasolt, mondván:

Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!

A verset Landerer nyomdájában nyomtatták ki, és mivel Petőfi elfelejtette magával vinni a kéziratot, fejből diktálta le a verset, amiből több ezer példányt készítettek, és osztottak ki a gyülekezők között.

A Nemzeti dal eredeti példánya, Petőfi kézírásával / Kép forrása: Wikipédia
A Nemzeti dal eredeti példánya, Petőfi kézírásával / Kép forrása: Wikipédia

Nemzeti dal – Öt előadó, öt felfogás

A Nemzeti dal Petőfi Sándor egyik legismertebb verse, és március 15-én valamilyen formában mindig újra előkerül. Több színész és előadó elmondta már valamilyen formában, és ki-ki a maga ízlése szerint eldöntheti, hogy melyiket tartja a legjobbnak.

Petőfi Sándor – Magyar hangja: Sinkovits Imre

Sinkovits Imre az egyik legkiválóbb versmondó színészünk volt. Titka nemcsak előadásmódjában, hanem különleges, melengető hangjában is rejlett, és a belőle áradó bölcsesség minden verset hitelessé tett a szájából. Ő maga is elmondta nagyobb tömeg előtt Petőfi költeményét, mégpedig 1956. október 23-án, amikor is több tízezer ember hallgatta őt. Ugyan az alábbi felvétel nem pont erről az eseményről készült, rendkívül érdekes, ugyanis a készítő úgy oldotta meg, mintha a színész a költőt szinkronizálva mondaná el a verset.

A nappaliból: Csuja Imre

A koronavírus hozta el a Művészek az otthoni oktatásért nevű mozgalmat, melynek során ismert magyar színészek a saját otthonaikban mondanak verset a diákoknak. Csuja Imre szeretett műfaja ez, és így ennek a kezdeményezésnek is lelkes résztvevője volt. Egy alkalommal a Nemzeti dalt szavalta el, és nyoma sincs benne Torrentének vagy Al Bundy-nak, legfeljebb hangban. A színész kellő komolysággal és lelkesítőn adja elő a művet, így bizonyítva azt, hogy bármilyen színész feladattal könnyedén elbír.

Petőfi 200 – Dányi Krisztián

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából számos verset adtak elő művészek. A Nemzeti dalt Dányi Krisztián mondta el fiatalos vehemenciával.

Kaszás Attila a Dózsa György-szobornál

Kaszás Attila utolsó versmondásai között tartható számon Petőfi Sándor verse, ugyanis a színész csaknem napra pontosan egy évvel később agyvérzés következtében került kórházba. Hihetetlen erővel, és a hangjában hittel adta elő a költeményt, méghozzá élőben, 2006. március 15-én.

Tolcsvay László – Amikor szó szerint dal lett

Tolcsvay László zenésítette meg a költeményt, ami több alkalommal is elhangzott az utóbbi évtizedekben, különböző feldolgozásokban. Hogy érdemes-e újraértelmezni a már meglévő dalt, mindenkinek a belátására van bízva, mi mindenesetre az eredetit részesítjük előnyben.

+1

Eszenyi Enikő előadásában egészen új értelmet nyer a Nemzeti dal. Ennek az egyedi értelmezésnek a megítélését a kedves olvasókra bízom.

Nyitókép forrása: Getty Images