Barion Pixel Miért dől a pisai ferde torony – a 850 éves rejtély nyomában – Coloré

Miért dől a pisai ferde torony – a 850 éves rejtély nyomában

2023. 01. 14.

Ha Olaszországból öt ismert építményt kellene mondanunk, biztosan köztük lenne a ferde torony is. Szinte mindenki tudja, hogy néz ki, ám kevesen ismerik a történetét, és a legfontosabbat: vajon miért dől a pisai ferde torony?

Ahhoz, hogy megértsük, miért dől a pisai ferde torony, vissza kell mennünk épülésének történetéig. A torony bár önmagában áll, valójában a pisai katedrális harangtornya. Építését 1173-ban, fehér márvány felhasználásával kezdték meg. A mai napig kérdéses, hogy ki tervezte, ám a kutatók úgy vélik, hogy nem az volt a cél, hogy ferde legyen. Öt év alatt a torony a harmadik emeletig épült fel, ám amikor ezzel készen lettek, egyik oldala elkezdett süllyedni.

Miért dől a pisai ferde torony?

A tornyot agyag alapokra építették, ami vélhetően nem volt elég erős ahhoz, hogy függőlegesen tartsa a magas építményt, emiatt az elkezdett dőlni, egészen addig, amíg olyan talajt nem ért, amin meg tudott állni.

Bár a városvezetés érzékelte a problémát, nem tudtak érdemben foglalkozni vele, ugyanis éppen Genovával álltak háborúban. Száz évvel később jutottak el odáig, hogy ismét tudjanak törődni a toronnyal. Giovanni di Simone, mérnök úgy próbálta megoldani a helyzetet, hogy folytatta az építkezést, ám szinteken belül eltolta az emeleteket, hogy az egyik oldaluk magasabban legyen, mint a másik. Ennek eredménye az lett, hogy még jobban megdőlt a torony, de ez őt nem zavarta, így a 14. századra már a hetedik emeletig is eljutottak.

Nem sokkal később felkerültek a harangok is, amelyeknek különlegessége, hogy a hét harang a zenei skála összes hangját képes megszólaltatni. Súlyuk viszont tetemes, közel tíz tonna, így a szakértőknek rá kellett jönniük, hogy ha túl sokáig kongatják a harangokat, a torony összedőlhet, hiszen az ütemes kongás nagy mértékben roncsolhatja a szerkezetét.

A szakértők rájöttek, hogy ha sokáig harangoznak, a torony bármikor összedőlhet
A szakértők rájöttek, hogy ha sokáig harangoznak, a torony bármikor összedőlhet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

1838-ban egy másik építész, Alessandro Della Gherardesca körbeásatta a torony alapját, hogy láthatóvá váljon, hogy hol van a probléma, ám ezzel csak azt segítette elő, hogy az épület tovább dőljön. Ezután ismét több, mint száz évig nem nyúltak hozzá. A második világháborúban amerikai katonák szállták meg a várost, és az volt a feladatuk, hogy minden egyes épületet megsemmisítsenek, ezáltal azokat a helyeket is, ahol mesterlövészek tanyázhatnak. Sok-sok épület odaveszett, ám mivel az olaszok visszavonultak, szükségtelenné vált a torony lerombolása.

A ’60-as években az olaszok segítséget kértek abban, hogy megmenthessék szeretett tornyukat. Most már azonban nem volt cél, hogy egyenes legyen, hiszen tudták jól, hogy Pisa városa csakis a ferde torony miatt lett kedvelt turistacélpont.

Sokáig nem tudtak rájönni, hogy miért dől a pisai ferde torony
Sokáig nem tudtak rájönni, hogy miért dől a pisai ferde torony / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy mérnökökből álló csapat 800 tonnányi súlyt helyezett el a torony tövében, így megakadályozva, hogy tovább dőljön. A megoldásnak hála 2001-ben újra megnyithatták az emberek előtt az ikonikus épületet, ami a szakemberek reményei szerint nem fog tovább dőlni.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix