Barion Pixel A legjobb retró nyári slágerek, amikre te is táncoltál! – Coloré

A legjobb retró nyári slágerek, amikre te is táncoltál!

2024. 08. 18.

A nyári retró slágerek sosem mennek ki a divatból. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy most ezt a cikket olvasod!

A nyári retró slágerek a nyolcvanas években kezdtek megjelenni, és ha nem is minden évre jut ilyen, a nyári slágerekre sokáig emlékezünk.

Nyári retró slágerek

Érdekes módon az utóbbi években megkoptak a nyári slágerek, ám ez nem azt jelenti, hogy nehéz dolgunk lett volna a válogatással.

Two Man Sound – Disco Samba

Az agyunk egy kis, elrejtett zugából jön elő ez a dal. A banda a hetvenes években alakult. Bár belgák voltak, a bossa nova mellett a samba volt az egyik fő műfajuk, ahogy ez az 1975-ös Charlie Brown című dalukban is hallható volt, mely az egyik legismertebb alkotásuk. A Disco Samba 1977-es klipje a nyolcvanas években tört be Európába, és lett listavezető 1983-ban és három évre rá is.

Kaoma – Lambada

Még egy hatalmas rántás a nyolcvanas évek végére, mégpedig a Lambadával! A francia-brazil popegyüttes legismertebb dalához készült klipet Brazíliában forgatták, melyben a jellegzetes táncot a Chico és Roberta nevű gyermekduó lejtette.

Érdekesség, hogy a Lambada csupán egy feldolgozás, mégpedig Márcia Ferreira 1986-os daláé. A Lambada azonban csak feldolgozott változatában lett világsiker, és a Kaoma nem kívánt osztozni a sikeren és a jogdíjakon az eredeti előadóval, így kemény plágiumügy lett belőle.

Los del Río – Macarena

Már 1993-at írunk, amikor berobban a Macarena, ami 1995-től lett igazán népszerű, amikor angol szövegrészt is készítettek hozzá. Idővel egy tánc is társult hozzá, így 1997-re szinte az egész világ ismerte a dalt. 2023-ban minden idők ötszázadik legjobb dalaként könyvelték el a Billboard listán.

Mr. President – Coco Jambo

Az 1996-os dal bár március végén jelent meg, főleg nyári emlékeket idéz. A német banda Európa-szerte ismert slágert írt, és még az Egyesült Államokban is sikeres volt. A hozzá tartozó klipet Venezuelában forgatták, 1997-ben pedig a Billboard Hot 100-as listának előkelő, 21. helyén végzett a dal.

Las Ketchup – The Ketchup Song

Meg is érkeztünk a 2000-es évekbe, mégpedig 2002-be. A The Ketchup Song – vagy Aserejé – egy spanyol együttes dala volt. A dal egy fiatalemberről szól, aki énekelve és táncolva lép be egy éjszakai klubba. A nemzetközi slágerré avanzsált dalt leginkább érhetetlen refrénje tette naggyá, és akárcsak a Macarena esetében, ehhez is tartozott egy jellegzetes tánc.

O-Zone – Dragostea din tei

Ez is egy olyan dal, amiből egy szót sem ismertünk, de hatalmas sláger volt, mégpedig 2004-ben. A román együttes pillanatok alatt robbant be a köztudatba, és Európa-szerte sikert aratott a dalával. Az Egyesült Államokba is elért, amikor is egy vlogger egy vírusvideóban táncolt rá, ám ekkor még csak Numa Numa-ként ismerték a szerzeményt.

Luis Fonsi – Despacito

A következő nagy nyári slágerig egészen 2017-ig kellett várni, viszont ez mindent vitt. A puerto ricói énekes Daddy Yankee rapperrel együttműködve olyat tett le az asztalra, amit talán soha nem felejtünk el. A dal a második legnézettebb a valaha lejátszott Youtube-videók között a maga 8,67 milliárd megtekintésével, amit csak a Baby Shark előz meg.

Ezek voltak a külföldi dalok, de vajon a magyar nyári dalokra mennyrie emlékszel? Kvízünkből kiderül!

Nyitókép forrása: Getty Images