Barion Pixel Fatal Error: Egymás mellett tanultuk meg, hogy kell működnie egy zenekarnak – Coloré

Fatal Error: Egymás mellett tanultuk meg, hogy kell működnie egy zenekarnak

2021. 05. 06.

Néha zúzda, néha romantika. A Fatal Errort A Dal színpadán ismerte meg úgy igazán a közönség, azóta folyamatosan dübörögnek, hamarosan pedig már dupla lemezük is megjelenik.

Duplalemezetek készül, ami igazán terjedelmes. Melyikőtökben volt ilyen sok gondolat, amit szeretett volna megosztani?

Az esetek kilencven százalékában Zsola (az énekes) megírja a dalok alapját, és utána dolgozzuk ki együtt, de van rá példa, hogy más hoz egy-egy szöveget vagy zenei alapot, és megcsináljuk. A tavalyi évben rengeteg új dalkezdemény készült, nagyságrendekkel több, mint előtte bármikor, ezért is érezzük úgy, hogy ha már koncertezéssel nem számolhattunk, legalább dolgozzunk több dalon, mint egy átlagos nagylemez. Arról nem is beszélve, hogy 2021-ben 10 éves a zenekar, szóval illik valami nagyobb szabású dologgal megünnepelni.

Kitől tanultátok a legtöbbet a zenéről?

A zene, mint fogalom elég tág, így nehéz egy konkrét dolgot mondani. A zenekar megalakulásakor volt mindenkinek egy alap hangszeres tudása, amit hozott, de nyilván az elmúlt tíz év alatt ez sokat formálódott. Amiben a legtöbbet változtunk, az talán a dalszerzés folyamata. Nyilvánvalóan ezerféle zenét hallgatunk, amikből szeretünk is inspirálódni, de egymástól is rengeteget tanultunk.

Az új dalotok, A Veled más a helyzet tényleg kicsit más helyzetben készült, mint bármelyik korábbi…

Igen, a dal különlegessége, hogy a csapat énekfronton kiegészült Mirtse Korival a Kontraszt zenekarból, így megszületett az első duett a zenekar történetében. Amikor megírtuk a dalt, a témája és a dinamikája miatt eleve női énekkel képzeltük el, Korit évek óta ismerjük, a tavalyi akusztikus koncertünk során már zenéltünk is együtt, egyértelmű volt, hogy vele szeretnénk megcsinálni..

Egy hattagú zenekarban tutira vannak szakmai konfliktusok. Hogyan kezelitek ezeket?

Természetesen vannak. Sokszor nem a legegyszerűbb hat ember véleményét közös nevezőre hozni, de a dalaink valamelyest mind a hatunk egyéniségét és zeneiségét tükrözik. Elsődlegesen barátként tekintünk egymásra, de a zenei kérdésekben fontos, hogy ne érzelmi alapon szülessenek a döntések, kompromisszumok, így ilyenkor hidegebb fejjel kell átgondolni a dolgokat. A legfontosabb az őszinteség.

Van olyan zenei példaképetek, akitől szívesen kapnátok néhány tanácsot? 

Tanácsot bárkitől szívesen fogadunk, akár laikusként fogalmazza meg, akár szakmabeliként. Lehet, hogy pont olyan dologra tapint rá, amit belülről mi nem vettünk észre. Rendszeresen szoktunk hozzánk közel álló zenészkollégáktól véleményeket kikérni, tök jó, ha valami építő jellegűt mondanak.

Fatal Error Veled Más A Helyzet (bikali Sándor) (1)
Kép forrása: Bikali Sándor

Változott a zenekar a régi, kezdeti évekhez képest?

Persze, mindenki változik. Mi egymás mellett tanultuk meg, hogy hogy kell működnie egy zenekarnak. Az egyetlen, ami nem változott, az a motiváció. Ugyanaz a lendület hajt.

Milyen lesz a hangulata az új lemeznek? 

Ez lesz az eddigi legszínesebb anyagunk, lesznek rajta pörgősebb és érzelmesebb dalok is, ahogy azt megszokhatta már tőlünk a közönségünk. Reméljük, tetszeni fog az embereknek

Borítókép forrása: Mirtse Korinna
/szelavi/kultura/fatal-error-egymas-mellett-tanultuk-meg-hogy-kell-mukodnie-egy-zenekarnak/