Barion Pixel Ízes ételek és életek – az evés és az olvasás szerelmeseinek – Coloré

Ízes ételek és életek – az evés és az olvasás szerelmeseinek

2023. 11. 07.

A finom, ízes ételek kielégítik a testet, a jó beszélgetések és az izgalmas történetek pedig a lelket. Miért ne lehetne a kettőt egyszerre átélni? Két csodás nőnek, írónak és táplálkozási szakértőnek hála mutatjuk, hogy ez hogyan lehetséges!

A finom ételek hozzátartoznak a teljesértékű élethez. Ám sajnos számtalan önsanyargató diéta képes megkeseríteni az ételek élvezetét, pedig az étkezés sokkal több, mint az éhségünk csillapítása, főleg akkor, ha társaságban tesszük.

Van Noortwijk Laurien „Funky kaják” és Bocsi Viki „Szenvedélyesen egészséges” című könyve összefoglalja mindazt, hogy mennyi küzdelemmel jár békét kötni az étellel, élvezni azt, és a megfelelő alapanyagok kiválasztásával akár bűndutat nélkül falatozni.

étel
Funky kaják / kép forrása: Jaffa Kiadó

Rengeteg csodálatos étel és élelmiszer van, amelyeket nyugodt szívvel ehetünk a legszigorúbb diéta esetén is! Fontos ezt látni, hiszen az életmódváltásba sokan azért nem vágnak bele, mert attól tartanak, hogy ezentúl már soha semmi jót nem fognak tudni enni… Akik mégis elkezdik, eleinte gyakran bizonytalanok: most akkor mit ehetnek, mit nem? Nos, mindenkinek stabil kiindulópont lehet, hogy mindennapos étkezéseink magas tápanyagtartalmú alapanyagokra épüljenek, és a lehető legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmazzák.

A főzés szeretete és a változatos táplálkozás régóta az életem része. Sok iskolatársammal ellentétben nekem édesanyám, Mezei Elmira – számos népszerű szakácskönyv szerzője, aki egész életét az ételeknek, a főzésnek szentelte – sárgarépahasábokat és hummuszt csomagolt uzsonnára a csokiszelet vagy a sajtos ropi helyett. Akkoriban ezért nem lelkesedtem igazán, utólag viszont nagyon hálás vagyok érte, hiszen így idejekorán megismerkedhettem érdekesebb, különlegesebb ételek széles palettájával.

étel
Édesanyám sárgarépahasábokat és hummuszt csomagolt uzsonnára a csokiszelet vagy a sajtos ropi helyett. / kép forrása: Getty Images

Ahogy az életem egyéb területein is, a táplálkozásban is törekszem az egyensúlyra, a változatos, teljes értékű alapanyagokból építkező étrendre, s közben figyelem a testem jelzéseit, és hallgatok rájuk.

Van Noortwijk Laurien szakmai pályáját a vendéglátásban és a kereskedelemben kezdte, majd szakácsdiplomát szerzett. A Táplálkozás-Beállítás munkatársaként Bartha Ákos szakmai támogatásával, Sándor Lőrinc szerzőtársával együtt három nagysikerű szakácskönyvet írt. Legkedvesebb hivatása azonban, hogy főzni tanít embereket az általa létrehozott Gaudium Főzőiskolában.

étel
Bocsi Viki Szenvedélyesen egészséges. / kép forrása: Jaffa Kiadó

Bocsi Viki történetének egy részét már nagyon sokan ismerik, hiszen számtalan súlyproblémával küszködő embernek segített már. Ha ránézünk teljes joggal gondolhatjuk, hogy ő a genetikai ötöslottó, akinek tökéletes a teste, és biztos, hogy soha, egyetlen percig sem küszködött súly és önértékelési gondokkal. Ám a látszat, úgy, ahogy a legtöbb esetben most is csal.

Viki útja a sikeres és egészséges élethez cseppet sem volt egyenes és buktató nélküli. „Szenvedélyesen egészséges” című könyvében, nem csak a tuti fogyás titkának kereséséről, de a magánéleti fentekről és lentekről is kendőzetlenül mesél. Hiszen volt egyszer egy lány, akit sokat kritizáltak a teste miatt kamaszkorában.

Ettől ő nem omlott össze, hanem elhatározta, hogy csakazértis megmutatja. Elkezd kutatni különböző módszerek után, mindenféle diétát, étrendet és fogyókúrát kipróbál. Az akkori párja ebben sokat segít, de a lány úgy érzi, hogy nem vállalja istenigazából, ezért kilép az aranyéletéből, és a fővárosba költözik.

étel
Elkezd kutatni különböző módszerek után, mindenféle diétát, étrendet és fogyókúrát kipróbál. / kép forrása: Getty Images

Itt kezdődnek az életében a hányattatások, a csalódások, jönnek a pofonok, és ráébred, hogy mennyire más a való élet, mint amit Miskolcon megszokott. De már nincs visszaút. Rájön, hogy igaz a mondás: csak magadra számíthatsz.

Találkozik a módszerrel, ami végre működőképesnek tűnik, és amivel sok embernek segít. Közben megszületik az első gyereke, és a második terhessége közben összeállítja a saját módszerét. Emiatt először támadják, de aztán kezdik elismerni, bár támadói mindig maradnak. Tartja a fontot a magánéletében, ahol egyik zűr követi a másikat, viszi a cég ügyeit, és immár három gyerekkel zsonglőrködik, de közben megcsinálja a Konyhát, ahol napi több ezer adag egészséges ételt főznek le.

Megtalálja azt a kapaszkodót az életében, amire támaszkodhat és ami előreviszi, végre le tudja cserélni a körülötte lévő embereket jókra, lezárja a mérgező párkapcsolatát, vállalva, hogy egyedül marad a gyerekekkel, és szakmai sikerei csúcsaként elnyeri a parlamenti díjat.

Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó könyvében szakmai és magánéleti harcairól mesél, átadja mindazt a tudást, amire a tanulmányai és a tapasztalatai által szert tett, ezenkívül mintaétrendeket és recepteket is megoszt az olvasókkal. Így a kötet nemcsak több tízezres közössége számára értékes és tanulságos, hanem mindenkinek, akinek fontos a testi és lelki egészsége.

Nyitókép forrása: Getty Images