Barion Pixel Az Erő legyen veletek: érdekességek a Csillagok háborúja-nap alkalmából – Oldal 3 – Coloré

Az Erő legyen veletek: érdekességek a Csillagok háborúja-nap alkalmából

2024. 05. 04.

1977-ben mindjárt a negyedik résszel kezdődött el a Csillagok háborúja menetelése a világsiker felé (ehhez hasonló nincs másik a filmtörténelemben, persze tudjuk, hogy az utólagos számozáshoz és az előzménytrilógiához van köze a sorrendnek), és még több, mint negyven évvel a premier után is az egyik legnépszerűbb franchise a világon. De hátha akad még, amit nem tudunk róla.

Hangok és nyelvek

Bár ma már rengeteg új technológia áll a filmesek rendelkezésére, legyen szó speciális effektekről vagy hangok alkotásáról, a hetvenes-nyolcvanas években ez nem volt így, és a Csillagok háborúja kifejezetten úttörőnek számított ebben. A TIE-fighterek jellegzetes hangjához állítólag elefántmorgást mixeltek össze azzal, ahogyan egy autó nedves útburkolaton halad. Szőrös wookie barátunk, Chewbacca medvék, rozmárok, oroszlánok és borzok véleménynyilvánításainak összekeveréséből kapta hangját, míg a fénykardok moraja a régi képcsöves tévék zajából és egy projektor motorjából született meg.

2017 Star Wars: The Last Jedi Movie Set
Mi odavoltunk a porgokért, Chewie kevésbé. Forrás: Northfoto

Apropó Chewie, az őt alakító Pete Mayhew-t testőrök kellett, hogy őrizzék, mert az észak-kaliforniai erdőkben történő forgatások során az emberek hajlamosak voltak medvének nézni őt élethű jelmeze miatt, amit nem mellesleg Stanley Kubrick egyik közeli kollégája, Stuart Freeborn tervezett. Az ewokok (akiknek a nevét amúgy ki sem mondták soha a filmben) által használt nyelvet a tibeti és a nepáli nyelvekből alkották meg, R2D2 pedig a film első vázlataiban angolul beszélt és kevésbé volt szerethető, sokkal inkább egy szurkálódó, visszabeszélő droid volt.

/szelavi/kultura/erdekessegek-csillagok-haboruja-nap-film/3/