Barion Pixel Gyász: Elhunyt Dózsa László Érdemes- és Kiváló művész – Coloré

Gyász: Elhunyt Dózsa László Érdemes- és Kiváló művész

2023. 12. 18.

Dózsa László színész, rendező, az Új Színház egykor vezetője, főrendezője 81 éves korában hunyt el.

Meghalt Dózsa László. A 81 éves Érdemes- és Kiváló művészt, Budapest díszpolgárát Újpest Önkormányzata saját halottjának tekinti, Déri Tibor, Újpest polgármestere egy megható posztban emlékezett meg a művészről.

A színész 1942. október 13-án született. A színpad már gyermekként is ismerős volt számára, hiszen szülei neves artisták voltak és ő maga is már 3 évesen fellépett.

Dozsa Laszlo Fortepan 147904
Dózsa László, forrás: Wikipédia

Színpadon és a képernyőn

Miután elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Debrecenbe került, ahol a Csokonai Nemzeti Színház munkatársa lett. 1970-től a Madách Színház, 1980-tól a Népszínház és 1983-tól a Nemzeti Színház művésze volt.

Nemcsak színházi szerepekben láthattuk, ugyanis számos filmben is megmutatta magát. Szerepelt a Linda című sorozat Panoptikum részében vagy a Kisvárosban, de láthattuk a 80 huszárban és hangja is ismerős lehet, mert szinkronszínészként is dolgozott.

Dózsa László nevétől volt hangos a sajtó

A színész neve nem csak filmes és színpadi tehetsége miatt volt felkapott. A Budapesten feltűnő, egy fegyvert fogó gyermek képe alá ugyanis Dózsa László neve került, ám mint kiderült, tévesen. Bírósági ügy kerekedett belőle és pontot tettek a végére: nem Dózsát ábrázolta a fotó.

Nyitókép forrása: Lukasz Kochanek / Getty Images