Barion Pixel A társasjáték mint közösségépítő eszköz (X) – Coloré

A társasjáték mint közösségépítő eszköz (X)

2024. 01. 12.

A társasjátékok nemcsak kiváló szórakozást nyújtanak, hanem mélyebb kapcsolatokat is kialakítanak. A játékok varázsa összehozza a barátokat és a családot, teret adva a közös élményeknek és a tartalmas időtöltésnek.

A társasjáték több mint szórakozás

A társasjátékok, azon túl, hogy szórakoztatóak, még értékes tanításokat is rejtenek magukban. Fejlesztik az egymásra való várakozás képességét, türelmet tanítanak, és segítségükkel a szabályok betartását is elsajátíthatjuk. Emellett fejlesztik a kudarctűrő képességet, növelik az empátiát, és serkentik a stratégiai gondolkodást, valamint a problémamegoldó készséget, ami mind hasznos a mindennapi életünkben is.

A hazai internetes boltokban kategóriák alapján tudunk nézelődni, így könnyen megtalálhatjuk a kezdő társasjátékokat a gyerekek számára, de elérhetőek a kooperatív társasjátékok is, melyek ideálisak azoknak, akik nehezen viselik a veszteség élményét, és inkább az együttműködést részesítik előnyben.

A party társasjáték megalapozza a hangulatot

A party társasjátékok (pl.: Goda ivós játék, Ez vagy az, Hitster) nemcsak szórakozást nyújtanak, hanem egyedi interakciókat és vidám pillanatokat is teremtenek a társaságban. Kifejezetten azoknak a boldogságkedvelő egyéneknek tervezett játékok, akik nem veszik túl komolyan az életet, és inkább a jelentéktelen részletekre fókuszálnak, mindig egy mosoly kíséretében.

A party társasjáték az őrült, nehéz, vagy inkább lehetetlen döntések izgalmas világába kalauzol el. A feladat mindössze annyi, hogy voksolunk a választott lehetőségekre, legalábbis elméletben. Ez magával hozza, hogy a játékosok összecsapnak, érvelnek a döntéseik mellett, és mindenki kénytelen néhány meggyőző érvet felsorakoztatni az adott opció mellett, melyek közül a többi résztvevő kiválasztja a győztest. Gondoljunk csak bele: mennyire ismerjük barátainkat, és képesek vagyunk-e megmondani, melyik lehetőséget választanák? Minden a bizonyosságon múlik!

Mindannyiuknak, amikor például egy kártyát választunk, meg kell vitatnunk a választott lehetőséget. Mindenki egyesével érvel, majd a csoport végül szavaz, hogy ki adta a legjobb érveket. A környezet barátságosan dönt a győztesről, míg a veszteseknek új lehetőségeket kell keresniük a következő körhöz.

Ha egy kérdés még mindig zavarosnak tűnik, és további kérdéseket vet fel, bátran tehetnek fel még több kérdést, a résztvevők pedig megerősíthetik vagy elutasíthatják azokat. Például, ha a kérdés az, hogy „Inkább egy szobában ragadnál, vagy eltévednél egy erdőben?”, ilyenkor feltehető a következő kérdés is: „Most éppen nappal vagy éjszaka van?”. Ekkor a társaság dönti el, hogy az új információk számítanak-e, és ezek alapján módosítják-e a válaszaikat. Egy kis felfedezés vagy vita, és garantáltan emlékezetes pillanatokat hoz létre minden társasjáték!

Az ilyen típusú társasjátékok előnyei leginkább, hogy könnyen tanulhatók, így mindenki gyorsan bekapcsolódhat a mókába. Emellett serkentik a humorérzéket, a kreativitást és a csapatmunkát, miközben – ha a társasjáték ivászatra buzdít, akkor éppen ezért – örömteli perceket generálnak. Ezek a játékok olyan közös élményeket hoznak létre, amelyekről sokáig beszélget majd a társaság.

Online környezetben a megfelelő party társasjáték kiválasztása könnyebb mint gondolnánk. Először is, gondoljuk át, hányan leszünk, és milyen típusú társasjátékokat preferál a társaság. Ha inkább a vicces beszélgetésekre és kihívásokra voksolnának, akkor egy kvíz vagy az ismertebb kártyajátékok ideálisak. Ha viszont szeretnénk interaktívabb és mozgalmasabb élményt, válasszuk azokat a játékokat, amelyeket könnyen elérhetünk, és közösen játszhatunk.

Döntés előtt

Fontos a társasjáték kiválasztásakor az is, hogy figyeljünk a játékmenetre és az alkalmazott technológiára, amennyiben azokat a játékokat szeretnénk, amelyek könnyen kezelhetők online felületen, és élvezetesek maradnak az offline térben is. Így a társasjátékokkal garantáltan egy felejthetetlen party részesei leszünk, akár a város egy távoli részén, akár otthon, a kanapénk kényelmében.

/szelavi/kultura/a-tarsasjatek-mint-kozossegepito-eszkoz-x/