Barion Pixel A 90-es évek társasjátékai: a szekrényem mélyére nyúltam, vajon miket találtam? – Oldal 3 – Coloré

A 90-es évek társasjátékai: a szekrényem mélyére nyúltam, vajon miket találtam?

2024. 06. 08.

Sokunk életét végigkísérték a 90-es évek társasjátékai: ekkortájt kezdek el bejönni a külföldi játékok, így magunk mögött hagyhattuk az imádott, de elavult társasokat, és egy új világ nyílt meg előttünk. Szerzőnk körülnézett egykori gyerekszobájában, hogy megmutassa, mi maradt mementóul ebből az időszakból.

Sicc kártyajáték

Ugyan a képen látható játék már egy frissebb kiadás, mégis ide sorolom, hiszen az eredeti ebből a korszakból való. Ezt is anyukámmal játszottuk sokat, de aztán idővel a másik nagyszüleimhez került, és végül örökre ott maradt (a Makk Marci kártyával együtt). Nagyon szerettem a kedves figurákat, és mindegyik esetében tudtam a hozzájuk tartozó történetet is. A Sicc Meseországban volt a kedvencem, néha eljátszottam a rendelkezésre álló kártyákkal a történetet. Legnagyobb meglepetésemre még mindig gyártják, úgyhogy pár éve sikerült beszereznem régi kedvencemet.

Sicc több kalandjából is találkozhatunk figurákkal
Sicc több kalandjából is találkozhatunk figurákkal / Fotó: Karsa Tímea

Downfall

A 90-es évek társasjátékai között megkérdőjelezhetetlen népszerűségre tettek szert az MB játékok. Ők gyártották a legkreatívabb darabokat, ráadásul olyanok is voltak, amik nem táblán voltak játszhatóak. Volt tőlük egy Szépség és a Szörnyeteges játékom, amikor is kartonból fel lehetett építeni a kastélyt, a két oldalsó lépcsősornál kellett felsorakoztatni Belle-t és Gastont, és aki előbb felért az erkélyre a Szörnyeteghez, az nyert. A játék alattomos módon úgy volt kitalálva, hogy mindenképpen Belle nyerjen, de a kivitelezése csodaszép volt.

A Downfall, mint most felnőttként olvasom, egy utazós kiadás volt, és ugyan fogalmam sincs, mi különböztette meg a nem utazós változattól, szerettem vele játszani. Kis kulcsokat kellet bedugni a lyukakba, és így fokozatosan lejuttatni a korongokat. A leírás szerint ,,igazi agypárbaj”, amit túlzásnak érzek, mert korántsem volt agypárbaj, annál is inkább, mert én is könnyűszerrel játszottam.

Az MB játékok voltak a legmenőbbek a '90-es évek társasjátékai között
Az MB játékok voltak a legmenőbbek a 90-es évek társasjátékai között / Fotó: Karsa Tímea