Barion Pixel Íme 5 szakácsfilm! – Te csak lazíts, most mások főznek helyetted! – Coloré

Íme 5 szakácsfilm! – Te csak lazíts, most mások főznek helyetted!

2023. 11. 01.

A gasztronómia szerelmeseként nemcsak az ízekben, aromákban tudsz elmélyülni, de szívesen képezed magadat a konyhában? Akkor a főzős műsorok mellett bizonyára a szakácsfilmek is elvarázsolhatnak. Hoztunk most ötöt. Ha még nem láttad azokat, feltétlenül pótold!

Háziasszonyok, amatőr próbálkozók vagy mesterséfek is lehetünk, de tény, hogy bármennyire is szeret valaki sürgölődni a konyhában, néha nagyon jó, ha más teszi meg helyettünk, és mi csak az ízeket élvezzük.

Ezúttal ugyan nem tudunk finom falatokkal szolgálni, de a szemeinken és a füleinken keresztül a tudatunkig és a lelkünkig eljuthatnak azok a filmek, amelyek a gasztronómiával kapcsolatosak. Összegyűjtöttünk néhány szakácsfilmet, amelyet érdemes megnézni!

Szakács film
A Tortilla leves című film szereplői / Kép forrása: Vince Bucci / Stringer / Getty Images

5 szakácsfilm: a kulináris élvezet audiovizuális formái

#1 Tortilla leves (Tortilla Soup), 2001: az amerikai film egy idős mesterszakácsról szól, aki végre élvezheti nyugdíjas éveit. Martin Naranjo már jó ideje özvegyként él, de az életét három lánya színesíti. Habár felesége halála óta nem érzékeli az ízeket és illatokat, ez nem gátolja meg abban, hogy többfogásos ételeket készítsen lányainak, barátainak. A lányok már felnőttek, és külön életre vágynak. Ekkor robban a bomba, ugyanis Martin szerelmes lesz. Ez pedig azzal jár, hogy egy finomabb ételekkel rukkol elő. A gasztronómiai fogások mellett a boldogság receptjét is keresik.

#2 Ízek és pofonok (No Reservations), 2007: egy romantikába bújtatott gasztronómiai film. Egy éttermet vezetni nem egyszerű. Jól vezetni pedig pláne nem az! Kate (Catherina Zeta-Jones) azonban megpróbálja a lehető legjobban csinálni. Minden jól is alakul, amíg testvére, Paula autóbalesetet nem szenved. A nő meghal, de a vele utazó kislánya, Zoe, túléli a balesetet. Mivel az árván maradt kislánynak Kate a legközvetlenebb hozzátartozója, így Zoe hozzá költözik. Az eddig egyedül élő nőnek teljesen felborul az addigi megszokott élete. Mindezt tetézi, hogy míg Kate a kórházat járta, az étterembe egy új szakácsot vettek fel Nick személyében, aki nemcsak kedveli az olasz ételeket, de a hangulata is hasonló: vidám, mindenkivel tréfálkozik. Azaz szöges ellentétje Kate-nek.
Zoénak nehezen megy az idegen környezetbe való beilleszkedés és Kate nem is jeleskedik abban, hogy segítse. Nem tudja senkire bízni, amíg dolgozik, így kénytelen magával vinnie az étterembe. Nick azonban könnyedén szót ért a kislánnyal. Mit gondolsz, vajon Kate-tel is javulni fog a viszonya? Ha kíváncsi vagy a válaszra, akkor néz meg a filmet!

Szakácsfilm
A Julie & Julia c. film alkotói gárdája / Kép forrása: Michael Caulfield / Staff / Getty Images

#3 Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia), 2009: a két cselekményszálon futó amerikai film más-más időt elevenít fel. Az egyik idősík az 1950-es évekbe repít vissza. Julia Child Franciaországba költözik férjével, aki diplomataként dolgozik. Hogy ő maga is hasznos legyen és elűzze az unalmát, beiratkozik egy főzőtanfolyamra. Hamar kiderül, hogy igazán tehetséges, és megfogalmazódik a fejében a gondolat: szakácskönyvet készít, amelyet az amerikai háziasszonyoknak szán. A szakácskönyv végül összeáll, amelyet nemcsak kiadnak, de Julia még saját tévéműsort is kap!
A másik idősík a 2000-es évek Amerikája. Julie Powell (Meryl Streep) munkája nem járul hozzá ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen. Az sem segít neki ebben, hogy a környezetében lévők karrierje felfelé ível, az övé pedig nem. A főzésben boldogságot találó Julie elhatározza, hogy elkészíti Julia Child 524 ételét a szakácskönyvből. A nő férje motiválására blogot indít és nemcsak követőkre talál az interneten, de az ő blogja válik a legnépszerűbbé.

#4 Én, a séf (Comme un chef), 2012: Alexandre Lagarde (Jean Reno) tehetséges séf, amit az éttermének járó három Michelin-csillag is mutat. A hajthatatlan veterán szakács szemben találja magát a konyhán egy modern felfogású, a molekuláris gasztronómiával foglalkozó fiatal szakáccsal, Jacky Bonnottal, akivel mindenben különböznek egymástól. A közös munka ugyan nem megy zökkenőmentesen, de az étterem három csillaga a tét. És hogy ebből mi sül ki? Megtudod, ha megnézed a filmet.

#5 Egy szerelem gasztronómiája, 2017: egy magyar filmmel zárjuk a sort, amelynek főszereplője Bereczki Zoltán. Ezúttal azonban nemcsak énekesként, hanem színészként is feltűnik, és egy séfet alakít, aki bajban van. Étterme ugyanis a csőd szélére került és már csak a csoda, vagy a hitel segíthet rajta. Ez utóbbiban több reményt lát, ezért a hitelbíráló hölgyet (Balla Eszter) próbálja elcsábítani és megnyerni magának és az éttermének. Vajon mit főz ki ebből?

Te csak dőlj hátra a kanapén és élvezd a főzést, ahogyan a szakácsfilmekben csinálják! Forrón ajánljuk!

Nyitókép forrása: Chris Hondros / Staff / Getty Images