Barion Pixel 25 éves a Mulan – Ezeket nem biztos, hogy tudtad róla! – Coloré

25 éves a Mulan – Ezeket nem biztos, hogy tudtad róla!

2023. 06. 19.

25 éves a Mulan című rajzfilm, ami túlmutatott azon, amit eddig Disney-lányoktól láthattunk: Mulan nem hercegnő, ennélfogva teljesen más személyiséggel rendelkezik, mint az addig megismert szereplők.

A Mulant 1998. június 19-én mutatták be Amerikában, Magyarországon pedig öt hónappal később, november 26-án. Ez volt a Disney 36. egészestés rajzfilmje, és nemcsak a film volt sikeres, hanem a filmzene is, ugyanis zene kategóriában jelölték Oscar- és Golden Globe-díjra is. A manapság divatos élőszereplős változat már ezt a rajzfilmet is elérte, és 2020 szeptemberében bemutatták a rajzfilmből készült filmet is. A rajzfilm elsőként jelent meg a Disney DVD-k között 1999-ben.

A Mulan titkai

Mulant bár előszeretettel sorolják a hercegnők közé, valójában nem volt az. Egyszerű családból származott, és mivel nem herceghez ment feleségül, sosem lett hercegnő. Ennek ellenére rendre feltűnik Ariel, Hófehérke, Csipkerózsika és Hamupipőke mellett. Ennek oka leginkább abban rejlik, hogy egyfajta ,,harcos hercegnő”, aki bizonyítani szeretett volna, ezért az apja helyett katonának áll, és végül az egész országot megmenti. Tette túlmutat azon, amit egy hercegnőtől megszokhattunk, és a Disney éppen ezért tartja őt hercegnőnek, mert aki ilyesfajta hősies tettet visz véghez, mint Mulan, bátran állhat be Hófehérke és a többiek mellé!

Hangok az arcok mögött

Mivel Magyarországon magyar színészek tolmácsolásában hallhattuk a filmet, lemaradtunk arról a sztárkavalkádról, amit az eredeti stáb mutatott fel. A főszereplőt Ming-Na Wen szólaltatta meg, akit a Vészhelyzet egyik orvosaként ismerhettünk meg, de feltűnt a Két pasi meg egy kicsiben és a Csillagkapu: Univerzumban is feltűnt. Rengeteget szinkronizál, így az amerikai gyerekek több rajzfilmből ismerhetik a hangját, ám a legismertebb szerepe kétségkívül a Mulan volt. A 2020-as film készítői még neki is szántak egy szerepet az élőszereplős változatban, ám nem a főszerepet játssza, már csak koránál fogva is, ugyanis már akkor harmincon túl volt, amikor hangot adott a figurának.

Mushut, a kis sárkányt Eddie Murphy szólaltatja meg, s bár a készítők eredetileg Robin Willliams-t szerették volna felkérni, végül Eddie Murphy-ben sem csalódtak. Egy hátránya volt csupán: a színész nem volt hajlandó énekelni, ezért Mushu nem kapott dalt, pedig az eredeti verzióban ő is énekelt volna, mégpedig arról, hogy Mulan hogyan tud férfiként viselkedni.

A kínai változat is rejt érdekességeket, ugyanis Shang hangja nem más, mint a legendás Jackie Chan! Kínában énekesként is számontartják, így a harcművész még klipet is készített Shang dalának:

Ha már dalok: a film indította be igazán Christina Aguilera karrierjét, ugyanis ő énekelte a Reflection című betétdalt. A fordításban Tükörképre keresztalt dalt a magyar gyerekeknek Auth Csilla énekelte el:

Így készült

Több száz szakember dolgozott a rajzfilmben, de igénybe vették a számítógép segítségét is! A tömegjelenetekhez egy szoftvert használtak, mely Atilla névre hallgatott, és ez segített abban, hogy kétezer hunt jeleníthessenek meg. A készülést megelőzően azonban a Disney három hétre Kínába küldte a tervezőket, hogy inspirálódjanak, és megfigyelhessék a kínai épületeket, hogy majd minél jobban visszaadhassák őket a vásznon.

Az igazi Mulan

A Disney sokszor nyúlt már létező, más által megírt meséhez, vagy éppen igaz történethez. A Mulan esetében kérdéses, hogy melyikről van szó, de tény, hogy egy kínai legenda valóban egy Hua Mulan nevű harcosról szól. A verses mese dalokat is tartalmazott, ám már nem fellelhető. A legenda úgy maradt fent, hogy Mulan kínai verziója nem megtörtént eseményeken alapszik, hanem különböző mesék gyűjteménye volt.

A Mulan egyik legvidámabb dala

Az első mese a hatodik századból való, és a történet nagyon hasonlít ahhoz, amit a Disney vászonra vitt, ám valójában a háború 12 évig tartott, és csak a legvégén derült ki, hogy Mulan nem férfi. Ezt nyilván nem lehetett megvalósítani a filmben, de eredetileg a történet vége is igencsak más volt! Mire Mulan hazatért, az apja meghalt, a császár pedig rendeletet küldött a lánynak, hogy legyen az ágyasa, így Mulan is megöli magát – nem éppen happy end.

Szerencsére a rajzfilmes Mulan viszont happy end, és az alkotók pár évvel később egy második részt is szenteltek neki, ami ugyan nem közelíti meg az első sikerét, ez is gyerekkorunk egy szelete.

Forrás: Imdb, RadioTimes.

Nyitókép forrása: Imdb