Barion Pixel 140 éve született Babits Mihály – Hallgasd meg legismertebb verseit színészek előadásában – Coloré

140 éve született Babits Mihály – Hallgasd meg legismertebb verseit színészek előadásában

2023. 11. 26.

Babits Mihály igazi filozofikus költő, aki nemcsak nagy gondolkodó volt, de háborúellenes verseivel is kivívta az ismertségét.

Babits Mihály 1883. november 26-án született Szekszárdon. Gyerekkorából jó pár évet a fővárosban töltött, majd egy pécsi kitérő után visszament Budapestre, hogy a Pázmány Péter Tudományegyetemen tanuljon, méghozzá magyar-francia szakon, ám a franciát később latinra váltotta. Tanárként helyezkedett el, de verseit ekkor már publikálták, majd első kötete megjelenése után a legismertebb költőkként tartották számon, így a Nyugat című folyóiratban is helyet kapott, aminek végül utolsó főszerkesztője lett, hiszen a halálával a lap is megszűnt.

Babits Mihály versei

Babits igazi gondolkodó volt. Versei rendkívül összetettek, költői képekkel tarkítottak, és sokkal több van mögöttük, mint első olvasatra gondolnánk. A visszaemlékezésben ezúttal színészeket hívtunk segítségül, akik elszavalták egy-egy költeményét.

Esti kérdés

Az Esti kérdés sokáig készült: a költő Szegeden állt neki 1908-ban, de csak egy évre rá fejezte be. E lírai műben Henri Bergson időelmélete is tetten érhető, amivel a költő igencsak tudott azonosulni. Úgy látta, hogy számunkra az idő egyirányú, és minden pillanatban újat hoz, ami vissza nem térhető. Ezt érezhetjük az Esti kérdésben is.

Jónás könyve

Az 1938-as elbeszélő költemény a Bibliában szereplő Jónás próféta életét dolgozza fel. Különlegessége, hogy készülésekor Babits már gégerákkal küzdött, és a betegágyán írta. Először a Nyugatban jelent mg a mű, ami azt pedzegeti, hogy próféta-e a költő.

Fortissimo

Ez a vers 1917. márciusában jelent meg a Nyugatban. Talán ebben jelenik meg leginkább a klasszikus, ,,mire gondolt a költő?” kérdés, ugyanis máshogy értelmezhetjük ma, mint abban a korban, amikor íródott. Míg ma az értehetetlen háborúzás miatti félelem érezhető a sorokon, addig keletkezésekor, istenkáromlónak tartották, és hazaárulással vádolták Babitsot.

A dolog odáig fajult, hogy pereskedés is lett belőle: a megjelenés utáni napon már ki is robbant az ügy, és pár napra rá megtörtént a tárgyalás, ahol a költő saját magát védte. Bár Babitsot nem ítélték el, a vers tiltólistás lett, és újra kellett nyomtatni a Nyugat márciusi számát, csupán a vers nélkül. A Nyugat szerkesztői kiálltak Babits mellett, és nem tettek semmit a költemény helyére: üresen hozták le azt az oldalt, ahol eredetileg a vers volt. Mindennek ellenére az alkotás kézirat formájában terjedt, így sokakhoz eljutott.

Messze… messze…

A költő első verseskötetében megjelenő Messze… messze… című költemény valójában egy csalódásból fakad, amikor is Babits párizsi ösztöndíjra pályázott, de elutasították. A műben így végigveszi a különböző európai országokat, és egy-egy versszakban tökéletesen leírja, hogy milyen hangulatra számíthat a látogató. Az utolsó versszak azonban keserűen ér véget, hiszen ő ezeket sohasem láthatja.

Fekete ország

A Levelek Íris koszorújából egyik darabja a Fekete ország, ami érdekes ellentétet sejtet a kötet címe és a vers között. Valójában nem lehet tudni, hogy mi ihlette a verset: egyes vélekedések szerint Edgar Allen Poe hasonló témájú novellája, míg mások szerint az a fizikai tétel, miszerint nincsenek színek, csak a fények esése miatt olyan színes a világunk, amilyennek mi látjuk.

Nyitókép forrása: Wikipédia