Barion Pixel Útmutató lakásvásárláshoz (X) – Coloré

Útmutató lakásvásárláshoz (X)

2024. 02. 10.

Akár életünk első lakását keressük, akár már a sokadikat, mindig alapos körültekintést igényel a döntés. Az interneten tucatnyi hirdetésből válogathatunk, a bőség áradatából azonban nem egyszerű kiválasztani a legjobbat.

Először saját magunkban kell tisztázni, hogy hol, milyen céllal, milyen típusú lakásra van szükségünk. Aztán jöhet a kutakodás! Ma már több száz ingatlanportál kínál lehetőségeket, de nem mindegy, hogy honnan tájékozódunk!

A folyamatosan frissülő kínálat legyen az elsődleges szempont. Például a Megveszlak oldalán számtalan ingatlan hirdetés közül választhatunk. Keressünk házat, lakást vagy akár irodát, a portálra szinte percről percre érkeznek az aktuális hirdetések. Ha pedig kölcsönt vennénk fel, hitelkalkulátor is rendelkezésünkre áll.

Lakásvásárlás előtt

Amikor lakást szeretnénk vásárolni, elsőként arról kell döntenünk, hogy milyen típus lenne megfelelő. Tégla vagy panel, liftes társasház vagy lépcsős jöhet inkább szóba, zöldövezeti ingatlanban gondolkozunk vagy belvárosit keresünk inkább? Megannyi tisztázandó kérdés felmerül, amire már a legelején választ kell adnunk.

Keresés részletesen, majd személyesen

Ha megvan, hogy körülbelül mit szeretnénk, akkor jöhet a részletesebb keresés. Tegyük fel, hogy a fővárosban vásárolnánk ingatlant. A már említett Megveszlak oldalán mindenképp nézzünk körül, az eladó lakás Budapest aloldal segítségünkre lesz!

Itt például választhatunk tégla, panel vagy csúsztatott zsalus opciók közül is. Ezen túl ár, alapterület, illetve a szobák száma szerint is kategorizálhatunk, de állapot alapján is böngészhetünk.

A szűrési lehetőségek segítenek abban, hogy adott paraméterek mentén gyorsan, rövid idő alatt megtaláljuk a keresett lakást. Az első személyes megtekintésre már célszerű magunkkal vinni egy szakembert is, aki azonnal kiszúrja az esetleges hibákat. Mindenképp mérjük fel a környéket is: nappal és este is!

Mi szükséges a vásárláshoz?

Az anyagi lehetőségeink erős korlátot szabhatnak a döntésünknek. Ha nagyon megtetszik nekünk egy ingatlan, de az ára meghaladja az általunk rászánt keretet, akkor vehetünk fel hitelt. Ilyen esetben érdemes több pénzintézet kínálatát is megtekinteni. Nézzük, mi minden szükséges még a vásárláshoz!

  • Mindenképp járjunk utána, hogy esetleg illetékmentesség vonatkozik-e ránk, mert ezzel komoly összegeket takaríthatunk meg.
  • Győződjünk meg a tulajdoni viszonyokról – kérjünk ki tulajdoni lapot! Ebben segíthet a tulajdonos is, de Ügyfélkapun keresztül is be tudjuk szerezni.
  • Tisztázzuk a foglaló mértékét és a birtokbavétel részleteit!
  • Legyen egy ügyvédünk, aki elkészíti az adásvételi szerződést.

Ha megvagyunk a szerződéssel, átvettük a lakást, az ügyvédnek 30 napon belül kezdeményezni kell a tulajdonosváltás bejelentését a Földhivatal felé. Miután ez megtörtént, a közművekhez is jelentsünk az információkat! Ami pedig nagyon fontos még, az a lakásbiztosítás. Ne hagyjuk figyelmen kívül!