Barion Pixel Urbán dzsungel stílus, az új enteriőr-őrület: trópusi növényekkel, látványos tapétákkal és válogatott bútorokkal kerülhetünk közelebb a természethez otthonunkban (X) – Coloré

Urbán dzsungel stílus, az új enteriőr-őrület: trópusi növényekkel, látványos tapétákkal és válogatott bútorokkal kerülhetünk közelebb a természethez otthonunkban (X)

2022. 09. 14.

Az utóbbi időszak történéseit figyelembevéve nem csoda, hogy egyre inkább a természetbe vágyódunk. Ez a tendencia nemcsak az utazásaink során, hanem a lakberendezés területén is tetten érhető: az urbán dzsungel stílus térhódítása már hazánkban is érzékelhető, s a megfelelő növényekkel, tapétákkal, színekkel és kiegészítőkkel könnyedén kivitelezhető.

Az urbán, azaz városi dzsungel stílus a koronavírus-járvány legpozitívabb hozadéka: a karantén bezártsága alatt – szokásos programok híján – az emberek többsége a természetben kereste a vigaszt, így nem csoda, hogy a környezet megnyugtató színei, formái és textúrái egyik pillanatról a másikra megjelentek az otthonunkban is.

mömax
Gazdag, dzsungelre emlékeztető környezet / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Zöld, zöld, zöld…

Az urbán dzsungel stílus alapkoncepciója, hogy gazdag, dzsungelre emlékeztető környezetet alakítsunk ki magunk körül. Ezt legkönnyebben a lakás adottságaihoz illeszkedő növényekkel, a föld színek (például bézs, barna, szürke, olajzöld és törtfehér) különböző árnyalataival, természetes anyagokkal (például fa, agyag vagy különleges rostok), s persze megfelelő bútorokkal és kiegészítőkkel érhetjük el.

A trópusi jellegű növények az urbán dzsungel stílus abszolút jolly jokerei, hiszen egyszerűen beszerezhetőek, és nagyszerűen feldobják a teret. A papagájvirág például jó választás lehet: a növény Dél-Afrikából származik, nevét a feltűnő, sárga, kék és lila virágáról kapta, amellyel csak akkor örvendezteti meg tulajdonosait, amikor jól érzi magát a környezetében.

Hasonlóan jó opció a banánfa vagy a kínai kenderpálma: míg előbbi kevés fénnyel is beéri, addig a pálmának a lakás napsütötte pontján érdemes helyet biztosítani. Ha inkább mediterrán hangulatra vágyunk, gondolkodjuk citrusfélékben: ezek a növények általában a meleg, napos helyeket kedvelik, ám ügyeljünk arra, hogy ne az ablak közelébe helyezzük el őket, mert érzékenyek a huzatra.

Nemcsak a növényfélékkel, hanem elhelyezésükkel is eljátszhatunk: a cserepes virágok állhatnak a padlón vagy a bútorokon, de elhelyezhetjük őket a polcokra is. Még jobb, ha függő makramé cserepekben tároljuk őket, hiszen a horgolt stílus természetessége tökéletesen illik az elképzeléseinkhez!

Mielőtt azonban növényvásárlásba kezdünk, érdemes átgondolni, milyen tulajdonságokkal rendelkezik otthonunk: mennyi fény van a lakásban, s döntően mikor és mennyit süt be a nap? Milyen a levegő? Párás, vagy épp száraz? Hova tudjuk elhelyezni az olyan, alapvetően nagy méretű zöldeket, mint a pálmafa vagy a sterlitzia? S nem utolsó sorban: van-e elegendő időnk és energiánk a növények gondozására?

A fenti kérdések őszinte megválaszolása segítségünkre lehet a megfelelő növények kiválasztásában, s ezáltal egy lépéssel közelebb kerülünk az urbán dzsungel stílus kialakításához.

Tapéták és színek

Ha nem vagyunk a növénygondozás mesterei, akkor se keseredjünk el, hiszen egy megfelelően kiválasztott tapétával is hasonló hatást érhetünk el. Válogassunk kedvünkre az erdei motívumokat megjelenítő tapéták közül: komplett dzsungelek, áthatolhatatlan erdők és pálmafás vidékek mintái is kiválóan mutatnak otthonunkban, pláne nagyobb falfelületen.

A zsúfolt hatás elkerülése érdekében viszont érdemes csak egyfalnyi tapétában gondolkodnunk: ez megadja a kellő dzsungel hangulatot, ugyanakkor elkerüljük vele a „túl sok” érzetet. Ha ezt a megoldást választjuk, vegyünk alaposan szemügyre a tapéta színeit, s azok közül válasszunk egy hasonló árnyalatot a többi falfelületre, hogy harmonikus eredményt kapjunk.

A talajburkolat tekintetében is érdemes nagy gonddal közelíteni a színek felé: ebben az esetben is a föld színeket és anyagokat részesítsük előnyben! Vegyük szemügyre az üzletek kínálatát, s válogassunk a fa erezetét megmutató járólapok és parketták sokaságából, hogy a szobába belépve valóban olyan érzésünk legyen, mintha a természetben járnánk.

urban dzsungel
Lakberendezés szobanövényekkel / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Az ördög a részletekben rejlik

Ahogy a mondás tartja, „az ördög a részletekben rejlik”, s ez a lakberendezésre is tökéletesen érvényes. A trópusi növények és mintagazdag tapéták mellett nem mindegy, milyen bútorokat és kiegészítőket választunk a lakásba, hiszen ezek is nagymértékben meghatározzák az urbán dzsungel összhatást. Mivel természetes végeredmény a cél, érdemes ilyen típusú bútorokban (például fa, kő, üveg) és kiegészítőkben (agyag vagy a textilek közül vászon) gondolkodnunk.

A Mömax új, Oil Greenre keresztelt kínálatában minden bizonnyal találunk az ízlésünknek megfelelő berendezési tárgyakat. Bátran mazsolázzunk a trend színeiben pompázó díszpárnák, kaspók, dekorációs elemek, ágyneműhuzatok, kis- és nagybútorok felhozatalából!

Nem érdemes megfeledkezni az újságok, könyvek és egyéb kiegészítők megfelelő tárolásáról sem, hiszen fonott kosarak közül is válogathatunk, nem beszélveaz olyan konyhai kiegészítőkről, mint az olajzöld árnyalatú étkészlet: ezekkel az egyszerű, mégis meghatározó alkalmatosságokkal is látványos hatást érhetünk el.

A Mömax-szal az otthonosság sem szorul háttérbe, mivel fából és agyagból készült dekorációs elemek is rendelkezésünkre állnak, emellett a kollekció fonott lámpaernyőket és vászon párnákat is tartalmaz, amelyek ténylegesen oázissá változtatják otthonunkat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix