Ne kövesd el a legnagyobb konyhai design hibákat!

2021. 04. 13.

Egy-két bakival az egész konyha kinézete idejétmúlt vagy épp stílustalan lehet, de ha időben megtanulod, mik ezek, akkor tutira nem eshetsz bele a csapdákba.

A konyha ugyanannyira lehet az otthonod éke, mint amennyire válhat belőle az a hely is, ahol gyorsan megcsinálod az ebédet, de aztán inkább elzárod a kíváncsi szemek elől, hiszen funkcionális, de szépnek vagy stílusosnak egyáltalán nem mondható.

Miért is kellene, hogy kizárja egymást az esztétikum és a dizájn? Attól, hogy praktikus a konyhád, még lehet magazinba illő, és fordítva ugyanígy igaz. Segítünk, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnöd.

Passzolnak a színek?

A konyhák általában akkor tűnnek stílustalannak és kuszának, ha a színek nincsenek a helyükön. A legjobb trükk, ha maximum három színt alkalmazol: egy alap árnyalatot, egy komplementer színt, és az alap színnek egy másik tónusát. Ha ez megvan, akkor a kisebb káosz is kevésbé lesz feltűnő, ha viszont nem illenek össze a színek, akkor a legnagyobb rendben is csatatérnek tűnhet a konyha.

Aminek fontos színben passzolnia: padló, csempe, konyhabútor, frontok, fogantyúk, ablakok, ajtók. A lámpák, a gépek, a tányérok és a dekor elemek már kilóghatnak ebből a színháromságból, de a letisztult hatásért ezeket is érdemes inkább az alap színkészlethez igazítani.

konyha
Kép forrása: Freepik

Az elavult bézs-wenge kombó

Évekkel, sőt lassan évtizedekkel ezelőtt elterjedt a fényes bézs front, sötétbarna (wenge) színű munkalapokkal. Már akkor is jellegtelen, kicsit unalmas és komor volt ez a kombináció, mégis hosszan erőltették a lakberendezők. Ezt a kombót inkább felejtsd el, és válassz inkább olyan konyhabútort, ami egyszínű, vagy épp olyat, ami komplementer színekből áll. Kipróbálhatod akár a színes változatokat is, de igyekezz időtálló darabot beszerezni, és olyat, amihez könnyű a többi bútort igazítani.

Nem mindegy a magasság

Ahhoz, hogy funkciója is legyen a konyhabútornak, és jól is nézzen ki, a bútordarabok magasságára is jó odafigyelni. Elég kényelmes a konyhapult magassága? Nagyjából szintben van az asztal a pulttal? Na, és a polcok nincsenek túl lent vagy fent a falon? Mielőtt hazaviszed a bútorokat, mindenképp egyeztesd a magasságukat, mélységüket egymáshoz.

Van dekoráció?

A konyha épp ugyanannyira fontos része a lakásnak, mint a nappali, bizony, stílus szempontból is. Miért is hagynád ki a dekorációs elemeket pont onnan? Ne csak egy steril közeg legyen, csempéssz bele valami izgalmat, akár egy textúrával, akár egy tapétával, de lehet az a bizonyos plusz egy érdekes csempesor is. Sőt, képekkel, vagy egy-egy apró szoborral és növénnyel rengeteget teszel annak érdekében, hogy érdekessé váljon a helyiség.

konyha
Kép forrása: Pexels

Ne legyen túl sok apró tárgy szem előtt

Pont arra van kitalálva a hatalmas konyhabútor, hogy mindent jól elnyeljen. Kényelmesebb lesz a szemnek, ha a kis méretű tárgyakat fiókokba, tárolókba, ajtók mögé rejted, így nem kelt olyan hatást a konyha, mintha minden folyton elő lenne pakolva. Tudd, hogy mit hol tárolsz, és igyekezz használati célnak megfelelően rendszerezni a fiókokat, szekrényeket, hogy mindig megtaláld, ami kell. Került el, hogy olyannak tűnjön, mint egy raktár.

Borítókép forrása: Pexels