Barion Pixel Alternatív hőszigetelés: bevált módszerek előnyben (X) – Coloré

Alternatív hőszigetelés: bevált módszerek előnyben (X)

2021. 07. 06.

Az energiamegtakarítás, az ökotudatos építés szerencsére egyre elterjedtebb hozzáállás mind vállalkozói, mind vevői körökben. Az ehhez szükséges innovatív megoldások is egyre nagyobb lendületet kaptak, de látszik, hogy vannak nagyon jó szándékú, ám számos okból zsákutcának számító megoldások. Ilyen terület a hőszigetelés is, melynél nem árulunk zsákbamacskát, érdemes a bevált módszer mellett maradni.

Co2 Rajzos

Az épületállomány az energiaveszteség 40%-áért tehető felelőssé az Európai Bizottság szerint, miután a családi házak átlagosan több mint a fele szigetelés nélküli. A százalékarány ugyan sok tényezőből tevődik össze, például benne vannak irodák és középületek, de nem elhanyagolható a lakások fűtési-hűtési energiafelhasználása is. A családi házak, a 100m2 alatti kis épületek még mindig a legnagyobb energiafogyasztónak számítanak, ezek a fogyasztás 65%-áért felelősek. Az energiafelhasználás több mint 40%-át Magyarországon az épületek létesítése és üzemeltetése határozza meg, és az ebből eredő káros környezeti hatások arányosan a lakásszektor számlájára írhatók.

Az Európai Uniónak az egyes tagállamaival kötött megállapodásaiban egyértelmű iránymutatás van az energiamegtakarítás csökkentésének ütemére. Az országok feladata, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, illetve növeljék a megújuló energia részarányát.

Energiafelhasznalas

Alternatív megoldások?

Olykor az innovatív megoldások, a kísérletezés nem minden ágazatban előremutató, és pláne nem költséghatékony, sokszor előnyei mellett több hátrányos tulajdonsággal, hatással jár; ugyanakkor szükséges lépés, hogy általuk közelebb kerülhessünk a megoldáshoz a megújuló energia felhasználása felé.

Alternatívaként felmerült például a gyapjú is, mint hőszigetelő anyag. Az Egyesült Királyság több országában, de főleg Angliában a gyapjúfeldolgozás fontos iparág, a lakások hőszigetelésére is használják az anyagot. Előnyei között szerepel, hogy a gyapjú megújuló energiaforrás: jó hőszigetelő és nincs káros hatása az emberre, nem okoz irritációt a bőrön vagy a tüdőben. Hátránya viszont, hogy rendkívül költséges az előkészítési folyamata, tisztítása, kezelése annak érdekében, hogy hatékony és használható szigetelőanyag legyen. Az előkészítési folyamat során polimer szálakkal és rendkívül sok vegyi anyaggal keverik, amelyek viszont szükségesek az anyag fertőtlenítésére és a fertőzések kezelésére. Ahogyan a ruháknál már megszokhattuk, a gyapjú egyik legnagyobb ellensége a moly, ami kárt okozhat a szigetelésben is, illetve a gyapjú a nedvesség hatására magától elbomlik. A juhgyapjú mint megújuló energiaforrás innovatív, de hosszú távon sajnos nem válthatja be a hozzá fűzött reményeket.

Meps hőszigetelés

98% levegő!

Évtizedek óta több hőszigetelő megoldás közül válogathatunk, melyek jól funkcionálnak és egyre kiforrottabb technikát, alapanyagokat használnak fel, mint a kender, a parafa vagy az ásványi szálas hőszigetelés. A Büro für Umweltchemie által 2018-ban megjelent tanulmány szerint környezeti szempontból a grafit adalékos polisztirolhab (az EPS) a legjobb megoldás a környezet védelmében. Ezen sokan meglepődnek, pedig az EPS nem minősül veszélyes hulladéknak, a besorolás szerint „normál” hulladéknak számít.

Meps Polisztirol

Az EPS szerkezete jellegzetes, egymáshoz tapadó polisztirol gyöngyöcskékből áll, amelynek alapanyaga polimerizált sztirol és a habosító anyag, valamint – ami rendkívül fontos –, égésgátló adalék. Az utóbbi esetében él a tévhit, hogy a polisztirol éghető és esetleg az életre veszélyes hőszigetelő anyag lenne. Az EPS azonban csak ránézésre hasonlít az élet számos területén, például normál vagy csomagolásnak használt habosított fehér anyaghoz. A polisztirol hőszigetelőanyagnak csak 2%-a polimer, a többi 98% pedig a világ egyik legjobb hőszigetelő anyaga: a levegő!

Környezetbarát és nem igényel védőfelszerelést a munka közben, ezen kívül az ötven éve felrakott táblák vizsgálatánál nem jelentkezett semmilyen minőségromlás. „Meggyőződésünk, hogy ez jelenti mind ma, mind a jövőben a legjobb hőszigetelési megoldást. Ugyanakkor nem szabad arról megfeledkezni, hogy a hőszigetelés komplex tervezést igényel, és nemcsak a hőszigetelőanyag minőségén múlik az energiahatékonyság” – mondta Zala Péter, a Meps elnöke.

További információ: http://www.hoszigeteljaholnapert.hu/