Barion Pixel A körömerősítés 8 otthoni módjával visszanyerheted körmeid szépségét és egészségét – Coloré

A körömerősítés 8 otthoni módjával visszanyerheted körmeid szépségét és egészségét

2023. 11. 14.

A szem a lélek tükre, de a kezeink, a körmeink is árulkodóak lehetnek. Nemcsak a személyes higiéniánkat mutatja meg, de az ízlésünket, az igényességünket és az egészségünket is. Ha túlságosan gyengének és törékenynek ítéled a körmeidet, valósítsd meg a körömerősítés otthoni módját!

Mielőtt belekezdenél a körömerősítésbe, tudd meg, hogy mi állhat a gyenge, töredezett körmök háttérben. Általában táplálkozási hiányosságok eredménye, de egészségügyi és egyéb tényezők eredményeként is jelentkezhet. Nézzük ezeket!

Körömerősítés
Az egészséges köröm visszahozható körömerősítő megoldásokkal / Kép forrása: 4FR / Getty Images

Miért gyengülhet meg a köröm?

A körmök vékonyodása és gyengülése különböző okokra vezethető vissza és gyakran együtt okozzák a problémát.

Elégtelen táplálkozás: a túlságosan egyoldalú vagy nem az egészségtudat jegyében fogyasztott ételek az egész szervezetet gyengítő tényezők. Az A-vitamin, a B-vitaminok (különösen a biotin), a C-vitamin, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak fontosak a körmök számára. A táplálkozási hiányosságokból eredő vas- vagy cinkhiány is hozzájárulhatnak a körömproblémákhoz.

Gyakori körömfestés és lemosás: a műkörömépítés a reneszánszát éli, de aki nem rakat fel műkörmöt az is gyakran festheti a körmét. A festék és a körömlakk eltávolítása pedig árt a körmöknek.

Helytelen a körömápolási szokások: ha a körömreszelőt nem a körömre merőlegesen tartva használod, az elvékonyítja a szarulapot. Annak is jelentősége van, hogy milyen módon reszelsz. A helyes az, ha kiválasztasz egy irányt és azt tartva haladsz végig minden körmön.

Vegyszerekkel való érintkezés: a vegyszerekkel való túl gyakori érintkezés szárítják a bőrt és a körmöket is, ezáltal pedig azok meggyengülnek és töredezni kezdenek vagy fájdalmasan beszakadnak.

A gyakori kézmosás: ha a kezeid folyamatosan nedves környezetben vannak, az roncsolja azok állapotát.

Sérülések: ha a köröm megsérül vagy gombás fertőzéssel küzd, védtelenebbé, gyengébbé válnak.

Egészségügyi problémák: egyes egészségügyi problémák, mint például a pajzsmirigy rendellenességek, a cöliákia is befolyásolhatják a köröm egészségét.

Életmód: a stressz, az alváshiány vagy más pszichés tényezők is kihatással lehetnek a körmök állapotára.

A körömerősítés nemcsak az esztétikai probléma kezelése, ugyanis a töredezett köröm könnyen beleakadtad valamibe és további sérüléseket okozhat.

Körömerősítés
A citrom remek teaízesítő és C-vitamin forrás, de bevetheted a körömerősítésben is / Kép forrása: bombermoon / Getty Images

Körömerősítés, ahogyan otthon csinálhatod

1. Az egészséges táplálkozás az egészségünk, a fittségünk megőrzésének, visszanyerésének alapját jelenti és ugyanígy szerepe van a körmök állapotában is. Ha tehát odafigyelsz arra, hogy mit eszel, azzal a körömerősítést önmagában támogatod.

2. Ezen kívül azonban még számos módon segíthetjük, hogy a vékony és gyenge köröm megerősödjön. Talán mondani sem kell, hogy érdemes minimalizálni a vegyszerekkel, a vizes környezettel való érintkezést.

3. Ezt persze mindig kivitelezni lehetetlen, ezért fontos gondoskodni a kéz és a körmök hidratálásáról. Ebbe beletartozik a megfelelő mennyiségű napi folyadék elfogyasztása és a zsíros, hidratáló vagy a körömerősítő kézkrémek használata.

4. Ennek híján bevethetsz olyan természetes anyagokat is, mint a citrom, amelyik erősíti a körmöket, de még a sárgás elszíneződéssel is megküzd. Csak vágd félbe a citromot, nyomd bele a körmeidet a citrus húsába. Kicsit hagyod hatni a citromot, majd megmosod a kezedet. Arra vigyázz, hogy ezután hidratáld a kezeidet, mert a citrom kiszárítja a bőrt.

5. A kókuszolajjal nemcsak ételek készülhetnek, hanem az antioxidánsban gazdag anyag semlegesíti a kórokozókat, megvédheti a körmöket a szabad gyökök káros hatásaitól. A kissé felmelegített kókuszolajat kend a körmeidre és a bőrödre. Masszírozd át az ujjaidat, várd meg, hogy az beszívódjon.

6. Ha már az olajnál tartunk, akkor az olívaolajat is megpróbálhatod. Masszírozd bele a bőrödbe és a körmeidbe, hagyd rajta legalább 20 percig és mosd le vízzel.

Körömerősítés
Az E-vitamin hozzájárul a gyorsabb körömnövekedéshez / Kép forrása: Anna Sitnik / Getty Images

7. A drogériákban vagy patikában kapható E-vitamin kiváló arra is, hogy a köröm állapotán javítani tudj.  Kezeli és helyre állítja a törékeny körmöt, gyorsítja a növekedést.

8. Természetes körömerősítő, a háztartásban is megtalálható almaecet. Egy pohár meleg vízhez keverj néhány kanállal belőle és áztasd bele az ujjaid végét. Néhány perc múlva kiveheted és naponta ismételd meg.

Nyitókép forrása: Singjai20 / Getty Images