Barion Pixel Csíkos köröm, mi okozhatja? – Coloré

Csíkos köröm, mi okozhatja?

2023. 09. 28.

A körmeink egészsége sokszor háttérbe szorul, pedig a csíkos körömnek is lehetnek az egészségügyi okai, amire érdemes odafigyelni.

Aggasztó lehet, amikor észreveszed, hogy körmeid már nem olyan simák mint régen. Lehet, hogy csak esztétikai problémára gondolsz, amit egy körömlakkal el lehet tüntetni, de más oka is lehet a csíkos körömnek. Gyakran a körmök barázdái csak az öregedés jelei, de bizonyos esetekben egészségügyi probléma is lapulhat a háttérben.

Miért alakul ki a csíkos köröm?

A körmök csíkjai függőleges vagy vízszintes bemélyedések lehetnek a körömlemezen. Lehetnek hosszanti (függőleges vonalak), amelyek a kutikulától a köröm hegyéig terjednek, vagy keresztirányú (vízszintes vonalak), amelyek a köröm egyik oldalától a másikig terjednek. Hogy mi okozza, függhet a csíkok irányától.

csíkos köröm
Kép forrása: Zay Nyi Nyi / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Függőleges bemélyedések

Ahogy a bőröd, úgy a körmöd is változik az életkor előrehaladtával, például, ahogy elvékonyodik és megereszkedik a bőröd, úgy a körmök is az öregedés jeleit mutatják. A függőleges csíkos köröm az életkorral függ össze, és általában nem kell aggódni miatta. Ugyanakkor az ujjbegyekben a keringés csökkenése, a manikűrözés során a körmök oldószerekkel történő lecsupaszítása, daganatok és bizonyos bőrgyógyászati ​​​​betegségek is okozhatnak függőleges domborulatokat a körmökben. Ezért azért érdemes ellátogatni vele egy bőrgyógyászhoz.

Vízszintes csíkok

A vízszintes, más néven Beau-féle vonalakat általában nem az öregedés okozza, leggyakrabban a körömmátrix sérülése. A köröm alsó vége, ahol a körömágybőr van, az ujj ízülete közötti területen van a körömmátrix a bőr alatt. Ha ez a terület mechanikusan traumatizálódik a manikűrözés, a terület piszkálásának vagy dörzsölésének szokása miatt, vagy begyullad, például ekcéma vagy pikkelysömör miatt, akkor vízszintes vonalak jelenhetnek meg.

csíkos köröm
Kép forrása: Ivan Pantic / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

De egyéb a szervezeten belüli problémák is károsíthatják a körömmátrixot, és vízszintes vonalakat eredményezhetnek. Következő betegségek is okozhatják:

  • Láz
  • Vírusos betegség (például kanyaró)
  • Vitamin- vagy ásványi anyaghiány (például vas, cink, kalcium, B-komplex vitaminok vagy C-vitamin).
  • Gyógyszerreakciók (például kemoterápiás szerek)
  • Cukorbetegség
  • Vesebetegség
  • Pajzsmirigy betegség
  • Szívbetegség
  • Tüdőbetegség

A kezelése attól függ, hogy mi a kiváltó oka. A korai beavatkozás mindig kulcsfontosságú, mert a körömmátrixot ért hosszú távú sérülés maradandó károsodáshoz és a köröm maradandó barázdálódásához vezethet.

Forrás: Good Housekeeping

Borítókép forrása: PORNCHAI SODA / iStock / Getty Images Plus / Getty Images