Nincs is jobb érzés annál, mint amikor saját termesztésű paradicsomot, fűszert vagy epret szedhetünk le a kertünkben.
A veteményeskert nemcsak egészséges, de kikapcsoló, stresszcsökkentő tevékenység is. Ráadásul nem kell hozzá hatalmas udvar vagy többéves tapasztalat sem. Mutatjuk, hogyan vágj bele egyszerűen, akár már most!
1. Kezdd kicsiben – de okosan
Ne akarj rögtön egy egész ültetvényt. Válassz 3–5 könnyen termeszthető zöldséget vagy fűszernövényt: például paradicsomot, paprikát, retket, salátát vagy bazsalikomot. Így könnyebben tanulod meg az alapokat, és nem ijeszt el a munka.

2. Találd meg a megfelelő helyet
A legtöbb zöldség szereti a napfényt – legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szükségük. Ha nincs kerted, egy déli fekvésű erkély vagy ablakpárkány is megteszi. A jó vízelvezetés is fontos, ezért emelt ágyásban vagy nagyobb cserepekben is nevelhetsz növényeket.
3. Minőségi föld az alapja mindennek
A jó termőföld aranyat ér. Használj tápanyagban gazdag, komposzttal dúsított földet. Ha van rá lehetőséged, indítsd el saját komposztálódat – a növényeid hálásak lesznek érte.
4. Locsolj okosan
Ne öntözz minden nap automatikusan. A talaj felső 2-3 centijét mindig ellenőrizd: ha száraz, jöhet a víz. Reggel vagy késő délután öntözz, hogy elkerüld a párolgást és a gombásodást.
5. Tanulj a növényektől – figyeld őket
A levelek sárgulása, pöttyösödés, fonnyadás mind-mind jelzés. Ne ijedj meg, inkább nézz utána, mire van szükségük. A kertészkedés nagy része megfigyelés és tanulás.
+1 tipp: Legyen öröm, ne kötelesség
Ne stresszelj azon, ha nem minden sikerül elsőre. A kertészkedés egy tanulási folyamat – és minden egyes termés vagy hajtás apró győzelem. Élvezd!