Barion Pixel Apró titkok kezdő kertészeknek – Coloré

Apró titkok kezdő kertészeknek

2020. 11. 24.

Hogyan kezdj neki a kertészkedésnek? Kis segítség a sikerhez.

Ahhoz, hogy a magvakból termesztett növények egészségesen kezdjenek nőni, bélelj ki egy cipősdobozt alumínium fóliával, fényes oldalával felfelé, és hagyd, hogy körülbelül két hüvelyk fólia lógjon ki az oldalain. Készíts több vízelvezető lyukat az aljára – behatolva a fóliába -, majd töltsd fel a dobozt valamivel több mint félútig cserepes talajjal, és ültesd el a magokat. A doboz belsejében lévő fólia elnyeli a hőt, hogy melegen tartsa a magokat, miközben csíráznak, míg a dobozon kívüli fólia visszaveri a fényt a fiatal hajtásokra. Helyezd a dobozt egy napsütötte ablak közelébe, tartsd nedvesen a talajt, és figyeld, ahogy nőnek!

kert02

Karton guriga

Ne menj el kertészeti boltig hogy biológiailag lebomló kezdőcserepeket vásárolj a palánták számára. Csak papírtörlőből és WC-papírból készült kartoncsöveket kell használnod. Ollókkal vágj két WC-gurigát két edénybe, vagy mindegyik gurigát négybe. Tölts meg egy tálcát az egymáshoz csomagolt vágott hengerekkel, hogy azok ne billenjenek meg, amikor öntözöd a palántákat. Ez megakadályozza azt is, hogy túl gyorsan kiszáradjanak. Most tölts meg minden edényt magvakból álló keverékkel, óvatosan csomagold be, és vesd be a magjait. A palánták elültetésénél feltétlenül bontsd le a tekercs oldalát, és győződj meg arról, hogy az összes karton teljesen be van temetve.

Tojástartó dobozok

A tojástartó doboz tökéletes vetőmag hellyé válhat. Használj kartonból készült tojásdobozt, ne polisztirolt. Töltsd fel a doboz minden celláját földdel, és mindegyikbe ültess néhány magot. Miután a magok kihajtottak, oszd fel a kartondobozt egyes rekeszekre.

Tojáshéj

A tojáshéjak kiváló kiegészítői a komposztnak, mert kalciumban gazdagak – tápanyag, amely segíti a növényeket. Ha összetöröd őket, mielőtt beteszed a komposztkupacba, gyorsabb lebomlást biztosít.

Margarin dobozok

A vetőmagok beltéri elvetésével állítólag pénzt fogsz megtakarítani, ezért ne költsd el megtakarításodat sok nagy vetőmagtálcára. Vegyünk egy margarin dobozt, szúrjunk néhány lyukat az aljába, adjunk hozzá nedvesített magindító keveréket, és vessük el a magokat a csomag utasításainak betartásával. Használj állandó jelölőt a kád oldalán, hogy emlékezz a vetésre, és használd a doboz fedelét csepegtető csészealjként. A kis dobozok helyet is megtakarítanak, különösen, ha minden növénytípusból csak egyet vagy kettőt akarunk elindítani.

Tejesdobozok

A tejesdobozok tökéletes méretűek a vetőmag beindításához. Egyszerűen vágd le a karton felső felét, lyukaszd ki az alját, tölts bele cserepes keveréket, és vesd el a magokat a csomagon található utasításoknak megfelelően.

Papírtörlő

Éppen most találtál egy csomag görögdinnye magot, amely még tavaszról származik. Ha meg szeretnéd tudni, hogy még beültethetők-e, nedvesíts meg két papírtörlőt, és vess el néhány magot. Fedd le még két nedvesített papírtörlővel. A következő két hétben tartsd nedvesen a törölközőket, és folyamatosan ellenőrizd a magokat. Ha a magok nagy része kihajt, akkor ültesd a kertbe.

Képek forrása: pixabay.com