Barion Pixel Tavasz? Irány a kert és a kerti munka! – Coloré

Tavasz? Irány a kert és a kerti munka!

2020. 10. 07.

A tavasz első napja a mai nappal beköszöntött, úgyhogy elő a gereblyékkel, a metszőollókkal és irány a kert! Ugyanis egy csomó márciusi tennivaló vár a falakon túl.

A hó jócskán felszáradt, és már az első nagyobb kirándulást is meg lehetett ejteni a múlt héten, így a kertet se várassuk tovább egy kiadós rendrakásra. A legfontosabb szerep most a metszőollóknak és a veteményesnek jut.

ef5b2b7280c3e6a76e64c574931885ec

Metszés és permetezés

Kétféle metszést kell végeznünk: a termőre metszést és az alakító metszést. A termőre metszést főképp az őszibarackfáknál és a szőlőnél végezzük, a kert többi növényénél csak az alakító metszésre van szükségé, ami nem jelent más, minthogy formára igazítjuk a zöldeket.

A gyümölcsfák esetében a metszést a lemosó permetezés követi. Azért érdemesebb a metszést követően permetezni, mert így kevesebb permetszert kell felhasználnunk, valamint ilyenkor alakulnak i az elsődleges fertőzések, és a korai rovarkártevők mozgása is beindul, amit a permettel meg lehet előzni. Ne sajnáljuk a lemosópermetet. A vesszőkre és a törzsre is bőven jutassunk belőlük.

A gyümölcsfák permetezését követően a bokrok ritkításával és formára igazításával folytathatjuk. Vágjuk le az elhalt ágakat, és hagyjunk helyet az új jövevényeknek is. A télen a fagy ellen letakart bokrokat, már nyugodtan kitakarhatjuk. A csonthéjasok metszésével viszont várjunk még. Ennek egyszerűen a növény élettartamát növelő okai vannak.

A csonthéjasokat érintő fertőzések főként télen fertőznek, s ha most megmetsszük őket, jócskán van esély arra, hogy megfertőzzük a fát.

Veteményeskert

A buja, büszkélkedésre okot adó veteményeskert megalapozásának ideje a március. Az első és legfontosabb dolog, hogy a veteményes kert talaját is fertőtlenítsük, mert ezzel kiirthatjuk a talajban meghúzódó kártevőket (drótférgek, pajorok, és a légykártevők). Ezt egyszerűen megtehetjük a hatóanyag földbe gereblyézésével. Az igazi veteményezésnek, csak ez után lássunk hozzá.

A tereprendezést követően tervezzük meg, mit szeretnénk elültetni, amihez a vetésterv jól jön. A veteményeskert második lépésénél a talaj előkészítését követően ültessük el a korai zöldségfélék vetőmagjait. Hasznos tipp: a vetőmagot mindig a mag átmérőjénél két-háromszor mélyebbre ássuk el.

Díszkert

Ha az időjárás engedi, a díszkertre is vessünk egy pillantást. A rózsákról eltávolíthatjuk a takarást és meg is metszhetjük őket. A fiatalabb növényeknél, még várhatunk egy-két hetet.(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)

/otthon/kert/tavasz-irany-a-kert-es-a-kerti-munka/