Barion Pixel Nemcsak nevében mérges a szömörce, hanem megérintve is – Coloré

Nemcsak nevében mérges a szömörce, hanem megérintve is

2023. 09. 22.

Nemcsak divatos a gondozott kert. Kétségtelenül növeli az otthonunk esztétikai hatását, de a természet közelsége jó hatással van mentális és szellemi létünkre is. Érdemes növényekkel megosztani az otthonunkat, kertünket, de jó, ha tudjuk, hogy mivel van dolgunk, akár mérges szömörce is lehet.

Számos növénnyel vesszük körül magunkat. Talán szömörce is lehet. Az otthonunk belső tere is lehet olyan, mint egy mini dzsungel, de a kert már a természetes közegük. Sokukat mutatós kinézetük miatt viszünk haza, mások talán a házzal együtt már jelen voltak. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy az esztétikumra törekedve olyan növény kerül a kezeink közé, amelynek tulajdonságaival nem vagyunk tisztában.

Szömörce
Sok kert dísze a torzsás ecetfa, amely ugyancsak szömörce, de kevésbé okoz irritációt / Kép forrása: a szerző saját fotója

Szömörcék

Akár mérges szömörce (Toxicodendron radicans) is bekerülhet a kerti növényeink közé. A szömörcék fajtájába tartozó családba legalább 600 faj tartozik. A legtöbbjük közös jellemzője, hogy a trópusok, szubtrópusok őshonos fajai.

A mérges szömörce arról ismerhető fel, hogy bogyóinak színe fehér vagy világoszöld színű. Megjelenése ugyan változó lehet, de jellemzően három széles és hegyes levele van. A nem mérgező fajtáik termése azonban sokkal sötétebb, általában sötétbarnás, vöröses árnyalatú.

Ha már szömörcéről beszélünk, akkor a legtöbbünknek a mérges szömörce juthat eszünkbe és emiatt hajlamosok vagyunk mindet egy kalap alá venni. Pedig remek gyógynövényként is használhatók, ha tudjuk, hogy mivel van dolgunk. Sok udvaron megtalálható a dekoratív megjelenésű torzsás ecetfa (Rhus typhina L.), amely ugyancsak a szömörcék egy faja. Az ősszel gyönyörű színűre váltó levelek és a piramis formájú, vöröses termés miatt akkor is mutatós, amikor már kezd körülöttünk szürkévé válni a táj.

Irritáló és mérges

Az általunk emlegetett és talán legismertebb mérges szömörce Észak-Amerikában őshonos. A mérges jelzőt a vele való érintkezés során kiváltó irritáció miatt kapta. Az első érintés is lehet emlékezetes, ugyanis kiütések, hólyagok és viszketés kísérheti a közeli találkozást. A növényben található urushiol nevezetű ragadós olajra reagálhat az emberi bőr ilyen hevesen. Ha valaki már elsőként is irritációt mutatott, a következőkben ez már allergiás reakcióvá nőheti ki magát.

Érdekes, de van, akinél nem is azonnal mutatkoznak a tünetek. Lehet, hogy az érintés után órák vagy akár napok telnek el, mire jelentkeznek az apró hólyagok, valamint az irritáció akkor is megjelenhet, ha valamilyen ruhaneművel érintkezett korábban a növény, majd később a bőrünkkel is.

Nem egyformán reagálunk a növénnyel való találkozásra – valószínűleg ezt családi hajlam is erősíti vagy épp gyengíti, – de a viszketés, bőrpír, duzzanat általános.

Szömörce kiütés
Nemcsak csúnyák a hólyagok, de rendkívül viszketnek / Kép forrása: EzumeImages / Getty Images

A tünetek kezelése, enyhítése

A növénnyel való túl jól sikerült találkozást akár egy héten belül el is felejthetjük, de lehet, hogy hetekig is eltarthat. Az utóbbi esetben érdemes orvosi segítséget is kérni.

Az urushiol olaj ragadós, így a bőrre tapad. Ha ezt észrevesszük, akkor szappanos vízzel mossuk le az érintett bőrfelületet. A lemosás után tartsuk szárazon és hűvösben a bőrfelületet. Otthoni tünetenyhítésként a hideg borogatás is jó lehet. A viszkető bőr ellenállhatatlan vakarásra késztet, de az így keletkező sebek további veszélyforrást jelenthetnek, elfertőződhetnek.

A gyógyszertárban sem találunk olyan készítményt, amely egyszerre megszabadít a kellemetlenségektől, de kérjük ki a tanácsot és némelyik termék használatával enyhíthetővé válik a gyulladás, viszketés.

A megelőzés érdekében túrázások, kirándulások során érdemes hosszú ruhával betakarni végtagjainkat. Ha pedig tudjuk, hogy környezetünkben irritációt okozó növény is van, akkor a ruhán túl kesztyűvel is védjük magunkat.

Nyitókép forrása: OliverChilds / Getty Images