Barion Pixel Kétéltű- és hüllőbarát kert néhány lépésben – Coloré

Kétéltű- és hüllőbarát kert néhány lépésben

2020. 10. 06.

Egy hüllő- és kétéltűbarát kert kialakítása például rendkívül egyszerű, látványos és hasznos is egyben.

Sokan kertészkednek a napokban: növényt ültetnek, metszik a fákat. Ilyenkor nemcsak a növényekre, hanem a környezetünkben élő állatokra is érdemes gondolni.

A fajok védelme és a praktikák bemutatása érdekében a Magyar Természettudományi Múzeum gyöngyösi Mátra Múzeumának kutatói hüllőbaráttá tették intézményük kertjét.

94be65452fd57534f3036ccc27b2a082

Nem kell nagyon fáradoznunk azon, hogy kertünkbe megtelepítsük a hüllőket és a kétéltűeket. Sokaknál eleve gyakori vendégek például a zöld gyíkok és a zöld varangyok, amelyek, miként az összes hazai hüllő és kétéltű állatunk, védett fajok.

Babocsay Gergely, a múzeum herpetológusa az M1 – Kék bolygó című műsorában még 2017-ben kifejtette, hogyha nincs a környéken hüllő vagy kétéltű, akkor viszonylag nehéz dolgunk van, hiszen a magyar természetvédelmi törvény nem engedi meg az állatok áttelepítését. Szavai szerint viszont az állatok a legtöbb településen jelen vannak, és ha kialakítunk egy megfelelő kertet, akkor előbb utóbb meg fogják találni és meg fognak benne telepedni.

A hüllő- és kétéltűbarát kert kialakítása sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk. Az ilyen állatoknak egy kidöntött fatörzs – a benne és körülötte található rovarok és lárváik miatt – olyan, mint egy terített asztal. Emellett búvóhelynek sem utolsó. Szintén hasznos megoldás lehet az úgynevezett mediterrán terasz kialakítása is, ami a szakember szerint tulajdonképpen egy sziklakert, sok búvóhelyet biztosít az állatoknak.

A változó testhőmérsékletű állatok, mint a hüllők és kétéltűek, a tél közeledtével elvermelik magukat, hogy átvészeljék a hideg időszakot. A mediterrán teraszba épített redős, műanyag csövekkel remek telelőjáratot készíthetünk nekik.

Ne feledkezzünk meg a teknősökről és a kétéltűekről sem! Ha velük is szeretnénk a kertben találkozni, gondoskodnunk kell a vízről. Erre kiválóan alkalmas lehet egy kerti tó, partján egy igazi teknősnapozóval, egy vízbenyúló farönkkel.

A kétéltűek és a hüllők nagyon sok búvóhelyet igényelnek, hiszen ahogyan a természetben, a kertben is számos veszély leselkedik rájuk. Ilyenek a madarak, a sünök és mind közül a legveszélyesebbek, a macskák.

A szakember szerint fontos, hogy építsünk olyan búvóhelyeket, és telepítsünk olyan sűrű növényzetet, ahol a macska sem tudja könnyen összeszedni őket.

A nagyvárosok lakóinak sem kell lemondania a kergetőző gyíkocskák látványáról, hiszen egy kisebb sziklakert akár a közös udvaron is elfér.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)