Barion Pixel Itt az ősz, itt a sövényültetés! – Coloré

Itt az ősz, itt a sövényültetés!

2020. 10. 06.

A szomszéd fűje mindig zöldebb, ahogy a sövényei is mutatósabbak. A titok? Az ültetés tökéletes időzítése, ami éppenséggel most van.

Minden évszaknak megvan a maga bája, az ősznek a sárgába boruló falevelek, az avar illata, és a csípős, de friss illatú reggelek. Persze ahogy a szépsége, úgy a vele járó kerti munkák sem ritkulnak a falevelek lehullásával, ugyanis az évszak legjelentősebb feladata még csak most következik.

955840bbf0bad8e29a80fd4c7d4c2d64

Bokrot mindenhova

Az őszi kertimunkákhoz kiváló a hőmérséklet és az időjárás. Kellő mennyiségű csapadékot már kapott a talaj, így érkezhetnek az őszi növények, amelyektől tavaszra pompásan virágzik majd a kert.

Varázssövény, avagy a Turkesztáni szil

Hihetetlenül gyorsan képes hatalmas lombkoronát kialakítani. Három év alatt képes elérni a 6 méteres magasságot. Rendkívül ellenálló, igénytelen fajta, tulajdonképpen bármilyen talajjal beéri. Gyakorlatilag bárhol megél, és tényleg hirtelen növekedést képes produkálni. A néhány hónapja csak kopasz kórónak tűnő botok, alig 3-4 hónap elteltével buja, dús hajtásokat hoznak, és egybefüggő sövényt alkotnak.

Ültetése az őszi időszakban ajánlatos, mert mire beköszönt a tavasz gyönyörűen kihajtanak. Nagyjából elég egy 40 cm-es mélységű árkot ásni, majd a dolgok végeztével 10-15 cm magasra visszavágni a sövényt.

Korai tamariska

Cserjéje egy-három méter magasra nő meg. Délkelet-Európában őshonos faj. Gyökerei mélyre hatolnak, egészen a talajvíz szintjéig. Jól viseli a forró, száraz éghajlatú helyeket, ugyanakkor a fagyokat is átvészeli. Halvány rózsaszín virágait májusban hozza. Kopácsokkal nyíló öt-hat milliméter hosszú toktermése júliusban érik be.

Mivel jól tűri a sós talajt, valamint a légszennyezést, ezért gyakran autópályák elválasztó sávjába ültetik, mint sövénynövényt. Szívós növény, amelyet nehéz kiirtani, mivel képes gyökérdarabkáiból is újra kihajtani.

Illatos nyáriorgona

A nyáriorgona, illatos nyáriorgona vagy pillangócserje a görvélyfűfélék családjába tartozó, cserje méretű növényfaj. Neve ellenére az orgonának csak távolabbi rokona. Északnyugat-Kínában és Japánban őshonos, folyó- és patakpartokon él. Sokfelé dísznövényként ültetik. Sok országban inváziós növény, például az USA Oregon és Washington államaiban gyomnövényként tartják számon.

Babérmeggy

Szintén mutatós kis cserje. Bőrszerű, fényes leveli pedig bármelyik kertbe beillenek. Sokféle fajta közül választhatsz. Vannak alacsonyabbak, de akár 6 métert elérő növények is.(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)

/otthon/kert/itt-az-osz-itt-a-sovenyultetes/